Hlíva ústřičná - přírodní lék?

Tato houba patří mezi jedlé dřevokazné druhy, které rostou po trsech. Chuť je nasládlá a má všestranné využití v kuchyni. Přidává se do hotových jídel, suší se nebo se konzervuje v různých nálevech. Při vaření se používají běžně pouze klobouky, ale pokud chcete získat jedinečné aroma pro váš pokrm, lze rozemlít tuhé třeně (nohy) na houbový prášek.


Proč je zrovna tato houba zdrojem života? Podporuje odolnost vůči infekcím, zvyšuje krvetvorbu a pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Dále také pomáhá při správném fungování imunity, tlumí nežádoucí účinky po chemoterapiích, také je vhodná pro nemocné rakovinou. Obsahuje cenné látky jako jsou vitamíny skupin B, C, D a K, proteiny, glukany a mastné kyseliny.


A co z hlívy připravit dobrého? Nechte se inspirovat pár recepty, které jsme vybrali speciálně pro vás.

#chefparade-siroky

Marinovaná hlíva v těstíčku

Věděli jste, že je tymián lékařským kořením? Působí proti nadýmání, průjmům i zánětech. Mírní kašel, bolesti v krku, funguje proti plísním, bakteriím a dokonce střevním parazitům! V tomto receptu si tymián najde využití v přípravě marinády. Hlíva tím získá unikátní chuť i léčivé účinky.


Ovšem dávejte si pozor při použití správného množství! Zatímco čerstvý tymián voní i chutná lépe, sušená varianta tohoto koření je výraznější a ostřejší. V tomto případě šetřete při nabírání. Stačí přidat pouze jednu malou lžičku.



Hlíva s ředkvičkou a vejci

Ředkvička je kořenová zelenina menšího vzrůstu, která se s oblibou používá hlavně v salátech či polévkách. Dále také v různých pomazánkách nebo přílohách. Pro tyto účely se používá pouze její bulva, která se pohybuje přes fialové, červené až růžové odstíny, ovšem starší listy této zeleniny mohou být použity dokonce k přípravě špenátu.


Konzumace ředkviček je libovolná. Lze je jíst vařené, syrové, loupané i neloupané, ale při solení pozor - uvolňuje se tím jejich palčivá chuť!




Hlíva v česnekové marinádě

Pažitka, taky nazývaná jako “šnytlík”, patří k cibulovým rostlinám, která se nikdy tepelně neupravuje. Přidává se většinou až do hotových pokrmů.


Dodává jedinečnou chuť hlavně v tvarohových pomazánkách, majonézách, jen tak na rohlíku či ve vaječných jídlech. Hodí se také do polévek, k masům, rybám nebo do houbových pokrmů. A právě jedno z těchto houbových jídel vám bude důkazem.





#tescoma-akce-siroky 
přidejte na:
Šéfredaktor

17. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář