Hrášek - nabitý vitamíny!


Hrách setý


Hrách je u nás oblíbenou luštěninou a patří mezi nejstarší plodiny Evropy. Je výtečným zdrojem bílkovin, takže může částečně nahradit příjem masa. Je vhodný pro diabetiky a doporučuje se i lidem se srdečním onemocněním.


Účinky


Tyto malé zelené kuličky hrášku jsou zásobárnou prospěšných látek. Hrách podporuje svaly, dodává nám energii a vitalitu a také prospívá nervům. Hrášek vás zaručeně a především levně zasytí. Hrách je bohatý na vitamín B a C. Posiluje imunitu a zlepšuje zrak. Prospěje vašim vlasům a díky hrášku budete mít zdravější pleť. Obsahuje také železo, vápník, vitamín E, karoten a také cukry. Pomáhá při léčbě srdeční slabosti, zmírňuje stavy po infarktu a podobně.


Hrášek obsahuje obrovské množství nukleových kyselin, které mají regenerační a omlazující účinky. Také v něm najdeme vlákninu, jenž pomáhá snížit cholesterol v krvi. Také nám perfektně pročistí trávící ústrojí tím, že tělo zbaví toxických usazenin. Jestliže máte zažívací potíže, hrách pro vás může být těžko stravitelný. Někteří kvůli hrášku trpí plynatostí, což se dá zmírnit některými druhy koření či namočením hrachu. Lidé, kteří trpí dnou, by si na luštěniny měli dávat pozor. Měli by si je dopřát jen občas.


Hrášek v kuchyni


Hrách můžete sehnat čerstvý (lusky), konzervovaný, zmražený či osmažený (vložka do polévek). Hrách seženeme nejen zelený, ale i žlutý. Pokud se rozhodnete koupit čerstvé lusky, dejte si pozor, abyste si domů nevzaly lusky, jenž jsou napadené škůdci či plísní. Když hrášek vyloupnete, musíte ho co nejrychleji zpracovat, protože hrášek rychle vyschne. Jinak se dá také zmrazit či usušit. Sušený hrášek nám vydrží maximálně rok, ale pokud jej uložíme na chladné, suché a větrané místo, vydrží i déle.


Na hrášku si můžete pochutnat i bez tepelné úpravy, ale také můžete ochutnat dušený, smažený, pražený, zapečený a také nakládaný hrách. Sušený hrách si musíte před přípravou propláchnout a namočit do vody na několik hodin. Díky namáčení ve vodě se zvětší jeho objem. Takto nabobtnalý hrášek dáme povařit do neosolené vody. Většina z vás už někdy ochutnala hrachovou polévku či hrachovou kaši. Hrášek je ale také vhodný do polévek a krémů, můžete ho podávat k těstovinám, k masu, rybě nebo ho přidejte do salátů nebo rizota.


přidejte na:

17. 05. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář