Intuitivní vaření

Španělský ptáček jinak

Tak jako každý týden horko-těžko vymýšlím menu pro Club, tak i minulý týden jsem ještě v úterý ráno nevěděl, co budem večer vařit.

Někdy je to opravdu dřina něco zajímavého vymyslet, když je člověk limitovaný cenou,časem,možnostmi kuchyně, surovinami....
Na přání členů klubu to mělo být něco českého. Týden před tím jsme dělali svíčkovou na smetaně. Probleskovaly hlasy, že by mohl být "ŠPANĚLÁK".
Španělský ptáček je dobrý, ale je to takové moc normální a hlavně většina členů jí raději kuřecí(drůbeží) maso. Tak babo raď!

Věděl jsem ,že budu dělat polévku z lososa, protože jsem měl čerstvou kostru, hlavu a odřezky  co mi zbyly po vykoštění lososa. A co dál?
Padlo rozhodnutí, uděláme kuřecího španěláka, ale co k tomu? Bude to takové mdlé a knedlíky měli minule, noky? rýže? těstoviny?...

Mezitím jsme vymysleli, že předkrm bude plněná broskev s kuřecím masem. Jelikož jsem den před tím vařil kuřata, abych měl vývar a maso na čínské předkrmy, tak to nebyl problém.  A co španělák?
Uvařil jsem si kafe, třeba mě něco napadne. Furt nic,žádný nápad. Pak manželka povídá: "Tak jim uděláme řízek.". Hm´m´m  dobré, ale taky takové obyčejné.

Pak jsem jen tak plácnul:"Uděláme smaženého španělského ptáčka" a bylo to. Osvícení-Nirvána. A tak vzniknul Smažený španělský ptáček s bramborovou kaší a grilovaným jablkem.

Příprava je jednoduchá:
kuřecí prsa (150 gr. na porci) naklepeme,osolíme,opepříme,potřeme hořčicí a naplníme stejně jako klasického šp. ptáčka(okurka,vejce,slanina,cibule,šunka nebo salám) zamotáme a obalíme v těstíčku z vajec,mouky,soli a nálevu z okurek a nakonec ve strouhance. Smažíme pomalu v oleji rozpáleném na 150-170°C do zlatova(cca 10 min.). Já jsem je ještě nechal "dotáhnout" asi 10 min. v troubě na roštu při 130°C, abych měl jistotu,že nejsou uvnitř syroví.

Hotové "španěláky" jsem příčně rozpůlil a servíroval s bramborovou kaší, grilovaným jablkem, citronem a salátem z hořčicovým dresingem.

přidejte na:
hOJSADLO

21. 10. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Skvělej nápad a určitě to musí být ňamka.Bezva tip na nedělní oběd,zkusím to.

Lida 21. 10. 2011, 17:52