Irský duch v Bernies

9688_smallBernies  je pravý irsky pub, který najdete v prostřední části Stodolní ulice v Ostravě. Její majitelé, Vladimír Prstecký a Jason Fitzgerald, razí heslo, že „hospoda je druhý domov".  Společně založili svůj podnik krátce po zabydlení Jasona v České republice, v únoru 2004. Jeden měl prostory a druhý přijel s nápadem. Společně vytvořili klidné a autentické prostředí, kam se hosté velmi rádi vracejí.

9689_smallPříjemné posezení uprostřed rušné ulice navodí atmosféru Irska a ani nemusíte platit za letenku. Dáte si tam po práci pivo a popovídáte si s přáteli, nebo přijdete večer, poslechnete irskou hudbu a seznámíte se s novými lidmi. Jay tvrdí, že „dobrý irský barman je kromě jiného i výborný psycholog". Do hospůdky přicházíte s problémem, ale odcházíte s nápadem na jeho vyřešení. V začátcích si Jay vyzkoušel i místo za barem a lidé zde často chodili za lekcemi anglického jazyka.

9691_smallHosté jsou převážně stálí, a když přijde někdo nový, stálým hostem se stane takřka okamžitě. Jak se v Irsku říká „Přijdeš jako cizinec, ale odejdeš jako přítel". Bernies  je vyhledáván i známými osobnostmi, (mimo jiné zde poseděl i český prezident Václav Klaus, rád zde zajde i bývalý moravsko-slezský hejtman Evžen Tošenovský) nikdo se tady nemusí bát o své soukromí. Každému hostu je tady zaručeno ničím nerušené posezení s přáteli a nepříjemní hosté jsou vyprovázeni s úklonou ven.

9690_smallZajímalo nás, jak je možné, že se na Stodolní udrží takové množství klubů a barů. Oba pánové se shodli na tom, že konkurence je opravdu velká, ale jen na první pohled. Každý podnik si zakládá na své vlastní image, a předchází si svou vlastní klientelu. Majitelé se vzájemně respektují a v případě, že někomu dojde například nějaký druh alkoholu, vypomohou si, místo toho, aby si mnuli ruce a radovali se, že by přetáhli hosty. Pokud se host zastaví u baru a hledá nějakou jinou restauraci nebo hospůdku, rádi pomohou a dokonce doporučí i svou konkurenci. O zisk určitě jde, ale jak říkají majitelé irského pubu Bernies, o ten jde až v první řadě. Důležitější je spokojenost hostů, kteří si zaslouží pohodu a klid. A řekněte upřímně, který muž by si nechtěl do práce skočit na pivo a popovídat s kamarády?

přidejte na:
Šéfredaktor

26. 10. 2009

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Roxana
Ach jo, že já musím mít tu Ostravu tak daleko!

Roxana 14. 12. 2009, 14:46