Jak na povidla

Švestková povidla jsou prostě klasika, která nesmí chybět na stole u jakékoliv blížící se sváteční události. Každý je známe. Ať už díky domácímu způsobu přípravy našich babiček nebo ze zakoupené podoby v obchodě. V každém případě se z nich dá připravit desítky pokrmů, ale těch pár nejlepších jsme pro vás již vybrali! Můžete je zapojit mezi své cukroví nebo jako lahodný doplněk ke kávě či čaji. Pro ty, kdo se nebojí něčeho nového, máme osvědčený recept na domácí povidla!

#damejidlo-siroky

Povidlové taštičky

Povidla jsou nejčastěji vyrobena ze švestek či hrušek, výjimečně i z jiných druhů sladkého ovoce. Ačkoliv je příprava takřka stejná jako u marmelády či džemu, nepřidává se cukr navíc. Obsahuje ho již dostatek z vybraného ovoce.

A jaké je vlastně využití povidel? Mimo sladké pomazánky na chlebu nebo náplň do sladkých knedlíků, je můžeme použít i v pečivu jako jsou buchty, šátečky nebo koláčky. Neváhejte tedy vyzkoušet i tyto povidlové taštičky. Nasytí a zaženou chuť po sladkém.



Povidlové koláčky s mandlemi

Původ mandlí není přesně znám, avšak jejich využití je stále stejné v mnoha zemích po celá staletí - loupané, neloupané, rozemleté nebo celé. Používají se při pečení nejen jako zdobení, ale i chuťový doplněk, v často důležitých rolích. Případně je lze použít jako pochutiny k vínu.

A věděli jste, že pár kousků mandlí dokáže fungovat dokonce jako aspirin, když vás trápí migrény?







Domácí vdolky s bio povidly

Jestliže jste do teď nezjistili význam slova "vdolek”, tak by jste se s touto chuťovkou měli rychle seznámit. Jde o jídlo vyráběné z mouky, vajec, droždí, cukru, mléka, másla a špetky soli. Často jsou zaměňované za větší koblížky či koláčky. Ve skutečnosti ale ani jedno není špatně, alespoň tedy co se vzhledu týče.

Klasicky se podávají se šlehačkou a marmeládou, ale jejich náplň lze obměňovat. V tomto případě byla přidána povidla místo marmelády. Rozhodně nebudete strádat a je více než možné, že ke klasickým vdolečkům s marmeládou se jen stěží vrátíte.


Domácí švestková povidla

A jak vůbec na takové dobroty ještě lépe než s kupovanými povidly? Jednoduše si vyrobte vlastní podle ověřeného, domácího receptu!

Vypeckované švestky stačí povařit, přidat koření a dle chuti dodat cukr navíc (jestliže jste na sladší). Hodí se na použití diabetických jídel, jestliže dávku cukru vynecháte. Podmínkou je vznikající povidla hlídat od začátku do konce. Příprava naštěstí není dlouhá a vy si na nich můžete brzo pochutnat.






#tescoma-siroky
přidejte na:
Šéfredaktor

21. 12. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář