Jak si vyrobit domácí rostlinné mléko?


Popularita rostlinného mléka neustále stoupá. Připravíte si je snadno u vás doma a navíc jsou mnohem zdravější variantou než běžné mléko.


Makové mléko


  • Voda - 1 l

  • Mák - 150 g


Nejprve si v sítu properte mák a nechte ho přes noc namočený ve vodě (1 l). Ráno směs nalijte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud se ze směsi nevytvoří bílá tekutina. Makové mléko ještě sceďte přes kávový filtr nebo přes čisté silonky. Pak už jen stačí nalít do uzavíratelných sklenic a dát do ledničky. Makové mléko můžete přidat do koktejlů, můžete z něj připravit kakao, puding nebo i těsto na lívance či palačinky.


Mandlové mléko

  • Voda - 1 l

  • Mandle - 150-200 g

Mandle opláchněte a nechte je přes noc namočené ve vodě. Ráno vodu slijte, znovu pak mandle opláchněte a jestli budete chtít, klidně si je můžete oloupat. Do mixéru vhoďte mandle a jen část vody. 

Měla by se vám vytvořit kašovitá hmota, do které pak postupně přiléváte vodu.Tekutinu pak ještě sceďte přes to nejjemnější síto (kávový filtr, silonky a podobně). Nakonec mandlové mléko nalijte do uzavíratelných sklenic a uložte do lednice. Mandlové mléko vám zcela nahradí to běžné kravské. Má všestranné využití, neboť má jemnější a méně výraznější chuť než makové mléko.


Pohankové mléko


  • Světlá pohanka - 100 g

  • Voda - 500 ml

  • Med - 1 lžíce (můžete místo něj použít i agáve sirup)


Z tohoto množství surovin si připravíte 500 ml pohankového mléka. Postup přípravy je opět podobný. Do vody (500 ml) namočte pohanku a nechte ji v ní přes noc odpočívat. Ráno vodu i s pohankou nalijte do mixéru a rozmixujte vše dohladka. Poté sceďte přes plátno či sítko a naplňte do sklenic. Pak už záleží na vás, čím si mléko trochu osladíte (med či agávový sirup). Můžete ale také vyzkoušet kombinace pohankového mléka s vanilkou, kardamomem nebo se skořicí.


Slunečnicové mléko

  • Slunečnicová semínka - 80 g (naklíčená)

  • Voda - 500 ml

  • Med či agáve sirup - 2 lžičky

Opět si z těchto surovin připravíte 500 ml slunečnicového mléka. Jeho příprava trvá trochu déle. Slunečnicová semínka musíte namočit do studené vody, ve které je necháte  hodiny. Nechte je po dobu 2 dní naklíčit, ale nesmíte je zapomenout proplachovat 2x denně.


Naklíčená semena pak s ½ l vody dejte do mixéru. Směs nakonec sceďte přes plátno, sítko, pytlík či silonky a opět můžete dle libosti dosladit. Pokud slunečnicové mléko hned nezkonzumujete, dejte ho do ledničky v uzavíratelné sklenici, kde vám ale vydrží jen 3 dny.

přidejte na:

25. 08. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář