Je-li nějaká sůl nad zlato - je to ta Maldonská

Je-li nějaká sůl nad zlato - je to ta Maldonská Hledáte pověstnou „třešničku na dortu“, která by pozvedla vaše kulinářské výtvory na úroveň jídel z vyhlášených restaurací? Tak to už jste nejspíš někdy slyšeli o maldonské soli, která je k tomuto účelu jako stvořená! Pokud vám takový název ale nic neříká, pojďte spolu s námi objevit kouzelné ochucovadlo, které používají i věhlasní šéfkuchaři.

Potěšení pro gurmány


Maličké bílé krystalky připomínající křehoučké sněhové vločky, co jemně křupou a voní dálkami britských moří. Přesně to je maldonská sůl, poklad, který k nám připlul z hrabství Essex a který se pozvolna začíná objevovat i českých domácnostech. Kdo na maldonskou sůl opravdu upozornil, byla šéfkuchařka Delia Smith, načež se k jejímu nadšení z objevení této soli přidaly osobnosti jako Jamie Oliver, Gordon Ramsay nebo také jiné oblíbené zahraniční celebrity, jako Cameron Diaz a Gwyneth Paltrow, které jí naprosto propadly. Dokonce i britská královská rodina solí Maldonskou solí.

 

Maldon - léty prověřená tradice

Je-li nějaká sůl nad zlato - je to ta Maldonská Ačkoli u nás je to vcelku novinka, v Anglii je sůl vyráběna malou rodinnou firmou již od roku 1882, a to klasickou metodou předávanou a ověřenou po generace. Cesta k výslednému produktu je téměř alchymistická, neboť výroba soli začíná sběrem vody za největších vln při úplňku či novoluní. To však není všechno. Při sběru nesmí pršet, aby se dosáhlo správné slanosti. Posbíraná voda z nádrží je pak odstraněna a koncentrát se povaří na obrovských pánvích, kde vzniknou výše popisované slané „sněhové“ vločky.

Kromě její chuti zajisté oceníte i to, že nemusíte přemýšlet nad tím, zda obsahuje nějakou chemickou přísadu, je to totiž čistá mořská vločková sůl, ve které nenajdete nic jiného než stopové prvky mořské vody.

 

Jestli tápete nad tím, jak v kuchyni sůl použít, nejčastěji se sype na hotový pokrm a využít ji můžete např. u jídel jako jsou steaky, grilovaná zelenina, maso všeobecně nebo také u sladkých pokrmů, což vám může připadat jako vcelku zvláštní varianta, ale v kombinaci s čokoládou jde opravdu o nevšední zážitek.

 

přidejte na:
Baara

14. 05. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář