Jedlý papír - dokonalá dekorace dortu!

 

Lámete si hlavu, jak ozdobit dort takovým způsobem, aby na první pohled zaujal? Možností je spousta. Můžete ho potáhnout marcipánem nebo fondánem, polít čokoládou nebo speciální polevou, vytvořit na jeho povrchu růže a jiné ornamenty z krému, fondánu či čokolády… Všechny tyto techniky mají jistě krásný výsledek, žádají si ale manuální zručnost, kreativitu, jistou praxi a někdy i dávku štěstí, aby vše vyšlo podle našich představ. A pokud si příliš nevěříte, máme pro vás řešení!

 

Slyšeli jste již o jedlém papíře? Tento způsob zdobení dortů v posledních letech získává na popularitě, a to především pro svou snadnou aplikaci a zároveň efektní výsledek. O tom, jak jedlý papír použít, si ale povíme později, nyní je třeba si ujasnit, oč se vlastně jedná.

 

Tip : Nejprodávanější jedlý papír je s motivem Ledové království

 

 

 

 

 

Co je jedlý papír?
 
Jedlý papír je tenká oplatka, která vzhledem opravdu připomíná papír, na který jsme zvyklí, je jen trochu silnější a můžeme na ní pozorovat jednotlivé vrstvičky. Vyrábí se z rostlinného škrobu - nejčastěji bramborového, kukuřičného nebo rýžového, rostlinného oleje a přírodního, nebo umělého sladidla.

 

Jedlý papír má velmi dlouhou trvanlivost, pokud jej uchováváme v suchu a temnu, vydrží nám 1 až 3 roky.

 

Jak ho použít?

Jak již bylo naznačeno, použití jedlého papíru je snadné a zvládne ho každý. Stačí jen dort, který budeme jedlým papírem zdobit potáhnout potahovou hmotou. Popřípadě na dortu nechat hladkou vrstvu máslového krému, nebo ztuhlé čokolády. Pokud jsme si dort připravili předem a uložili do lednice, před aplikací papíru necháme dort pár minut při pokojové teplotě povolit.

 

Na přilepení papíru je nejlepší použít speciální gel na jedlý papír, což je vlastně glukózový sirup. Působí jako lepidlo, zároveň však papír s obrázkem nenamočí a nerozpije, naopak zvýrazní jeho barvy a zamezí snížení kontrastu při použití na tmavší podklad. Jeho aplikace také není náročná, stačí tenkou vrstvu gelu - asi 1 až 2 mm – nanést štětečkem na spodní část papíru, přiložit papír na dort a potřít i celý vrch papíru. Tímto se jedlý papír zcela spojí s dortem. Při práci s jedlým papírem dbáme na to, aby se k němu nedostala voda ani jiná tekutina, papír by totiž okamžitě nabobtnal nebo se dokonce rozpustil. Z tohoto důvodu není vhodné ani zalévání obrázku želatinou nebo agarem.

 

Co nám jedlý papír naopak dovolí? Můžeme ho například stříhat klasickými nůžkami na papír a upravit si tak jeho velikost podle našeho přání a rozměrů dortu.

 

Kde ho sehnat?

 

Jedlý papír je k dostání v obchodech s cukrářskými potřebami a také v některých cukrárnách. Pokud ale chcete vybírat z širokého sortimentu motivů a mít jistotu kvality a případného vrácení peněz, objednejte si zboží na internetu v e-shopu, kde najdete jedlé papíry na dorty kulaté i obdélníkové a s nejrůznějšími motivy, stejně jako speciální gely na jejich lepení.

 

přidejte na:

24. 05. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář