Kapří speciality

Kapra si na Vánoce připravuje většina českých domácností. Kapří maso je bohaté na bílkoviny a omega 3 mastné nenasycené kyseliny, které prospívají našemu zdraví. Kapříka si ale můžete vychutnat na mnoho jiných variací. Vyzkoušeli jste už kapra na grilu, po mlynářsku nebo výtečné kapří hranolky?

#chefparade-siroky 

Kapr na grilu s křenem


Křen se podobá barvou i tvarem petrželi. Řadíme jej do kořenové zeleniny. Křen má silné aroma a štiplavější chuť. V kuchyni ho využíváme i jako koření a dokonce se používá i v lidovém léčitelství. 


Křen je bohatý především na vitamín C. Obsahuje také provitamín A i další nerostné látky - vápník, fosfor, draslík, železo, hořčík a další.



Kapří hranolky s česnekem


Česnek původně pochází z Asie, ale pěstuje se po celém světě. U nás česnek milujeme. Jídlu dodává ten správný říz, akorát pak v ústech zanechává svůj typický zápach.


Jestli se chcete zbavit česnekového odéru, doporučuje se rozžvýkat zrnko kávy. Pokud ho stále cítíte na rukou, zkuste si na ně rozetřít petržel. Česnek pomáhá snižovat krevní tlak i hladinu cholesterolu, působí jako prevence proti chřipce i nádorovým onemocněním a také vás dokáže zbavit revmatických obtíží.

Kapr na pivě


My Češi jsme pivařským národem, takže není divu, že si tento zlatý mok přidáváme i do některých jídel. 


Pokud jej budete používat střídmě, prospěje i vašemu organismu. V kuchyni se používá pro svou hořkou chuť jako náhražka koření.



Kapr po mlynářsku


Petrželce se jinak říká královská zelenina. I když je nenápadná, má v kuchyni široké využití. 


Zlepšuje trávení, pomáhá při problematické menstruaci a ulevuje i od ostatních křečí. Můžete s ní pokrm ozdobit, ale především ji využijete při přípravě rybího masa, které nádherně ovoní.

Kapří hranolky

Po zázvoru sáhneme většinou, když nás trápí nachlazení. Je však také skvělým kořením, jenž se hojně používá hlavně v asijské kuchyni. 


V kuchyni se využívá čerstvý, nakládaný i sušený zázvor.





Kapr po selsku podle mistra vrabce


Smetana patří mezi mléčné výrobky a vzniká srážením mléka. Můžete si vybrat z více druhů - na vaření, ke šlehání, zakysanou a od odtučněné až po vysokotučnou. 


Prodává se i v nejrůznějších příchutích - sójová, česneková, s bylinkami a jiné. Smetanu přidáváme do omáček, polévek, na pizzu, do těstovin a při zapékání brambor, mas, ryb, zeleniny a luštěnin.




#butlers-piknik-siroky 
přidejte na:

15. 12. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář