Kořenová zelenina není nepřítel!

Víte proč byste měli pravidelně do svého jídelníčku zařazovat kořenovou zeleninu? Ať už je vaše odpověď na otázku jakákoliv, jistě se zde dozvíte něco, co jste dosud nevěděli!Kořenová zelenina není nepřítel!

Když se řekne kořenová zelenina, neznamená to jen mrkev, celer a petržel, ale spoustu jiných druhů - ředkev, řepa, pastiňák, křen, tuřín, zázvor, nebo třeba méně známý topinambur, či arracacha.

Syrová nebo vařená?

Kořenová zelenina je nejen zdravá, ale navíc má blahodárný vliv na fungování celého organismu! Ideální je "kořenovku" konzumovat v syrovém stavu, protože zachováte co nejvíce prospěšných látek! Ne každému ale chutná například syrový celer či pastiňák, takže co s tím? Velkou výhodou těchto druhů zeleniny je, že je můžete přidávat do svých smoothie či jiných ovocně-zeleninových nápojů! Jelikož neobsahují mnoho vody, je dobré nakombinovat zeleninu s vodnatým ovocem - např. pomeranč, meloun, jablko, aj. Zkoušejte cokoliv vás napadne a brzy zjistíte, že takto zařazená kořenová zelenina nejen výborně chutná, ale nemusíte přemýšlet, jak ji připravit. 
Kořenová zelenina není nepřítel!Náš tip: zkuste třeba kombinaci jablko, pomeranč, mrkev, červená řepa a řapíkatý celer! Tato vitamínová bomba vás vystřelí do kosmu! Další variantou přípravy je samozřejmě klasika, tedy přidání do vývaru! V žádném případě po uvaření polévky zeleninu nevyhazujte. Nutno zanechat jako součást polévky, nejen kvůli zdraví, ale především kvůli chuti! Kořenová zelenina se dá dále připravit na grilu, jako ragú, na páře a nebo zapečená v troubě. Chuť můžete doladit kořením či bylinkami a kvalitním olivovým olejem. 
Náš tip: jako přílohu můžete použít mrkev, petržel, řepu, cibuli a trošku zázvoru - mrkve a petržel očistíme a nakrájíme na tenká kolečka, řepu (předvařenou) rozčtvrtíme a nakrájíme na tenké plátky, cibuli na tenká kolečka a trošku zázvoru jemně nastrouháme. Vše kromě zázvoru lehce orestujeme na olivovém oleji, posypeme kari kořením, špetkou chilli a soli a přidáme zázvor. Restujeme cca 10-15 min. do změknutí mrkve.

V čem je prospěšná?!

Každý druh má trošku jiná pozitiva. Zajímá vás jaká?

  • Mrkev - Kořenová zelenina není nepřítel!obsahuje velké množství beta karotenu, který má vliv především na pokožku. Při pravidelné konzumaci mrkve nejen že svou pokožku chráníte, ale hlavně ji udržujete pružnou a tím oddalujete projevy stárnutí. Mrkev, jak je všeobecně známo, má velký vliv na kvalitu zraku. Kromě těchto dvou dost známých faktorů má i jiné pozitivní účinky! Snižuje cholesterol, pomáhá upravovat střevní mikroflóru, snižuje riziko vzniku některých nádorů a srdečních onemocnění, a posiluje imunitu. U mrkve, kupodivu, největší obsah beta karotenu nezískáte v syrovém stavu, ale naopak v dušeném! Nápad, jak na zakomponování mrkve do jídla pro masožravce, najdete zde!

  • Celer - pakliže máte problém v posteli, Kořenová zelenina není nepřítel!měl by se celer stát vašim nejlepším přítelem, říká se totiž, že je to nejlepší afrodiziakum! Už ve starověku považovali naši předkové celer za uznávaný lék. Výhoda celeru je, že jej můžete zpracovat úplně celý. Využití najdete nejen v polévce, ale bulvu můžete použít na přílohu, listy jako koření do hlavních jídel, pomazánek, salátů atd. A pak také v nápojích. Řapíkatý celer je zásobárna obrovského množství vitamínů a minerálů, proto by rozhodně ve vašem jídelníčku neměl chybět. V naší zemi je řapíkáč pořád dosti opomíjen a je to škoda! Kromě jiného je celer také výborný na detox, proto se doporučuje na kocovinu, překyselení žaludku, záněty ledvin, močového měchýře a jiných orgánů. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínů a minerálů napomáhá celer také k růstu vlasů a nehtů, upravuje menstruační cyklus, roztahuje cévy a čistí organismus od nahromaděného "bordelu". 
    Chcete zkusit něco rychlého? Připravte si celerovou pomazánku.
  • Červená řepa - Kořenová zelenina není nepřítel! zásobník vitamínů B a C, karotenu, vápníku, hořčíku, železa, sodíku kyseliny listové a mnoha jiných prospěšných látek! Čerstvá řepná šťáva pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva a jater, případně slouží jako podpůrný lék při překonávání těchto onemocněních. Výborně detoxiku organismus a odvádí z těla nepotřebné látky nahromaděné ve střevech a mozku, čímž zlepšuje jejich funkci. Stejně jako celer má dobrý vliv na kardiovaskulární systém - zpevňuje stěny kapilár, roztahuje tepny a podporuje vznik krvinek. 
    Řepu je nejlepší konzumovat čerstvou, udělat z ní šťávu, nebo po uvaření zpracovat na salát, či jako přílohu. Můžete ji ale také upéct - vykrystalizuje cukr v ní obsažen a vynikne její sladkost. Recept na zajímavé zakomponování řepy najdete zde!
  •   Křen - slouží jako výborný lék, protože má silné antibiotické a antiseptické působení! Kořenová zelenina není nepřítel!Proto již naše báby a prabáby používaly křen při onemocnění především dýchacích či močových cest! Kromě jiného křen upravuje střevní mikroflóru, proto je vhodný také jako probiotikum. 
    Nevíte jak vyzrát na dlouhotrvající rýmu a kašel? Nastrouhejte si křen a smíchejte jej s medem v poměru 1:1-2 lžic. Pokud máte problémy s dýchacími cestami, doporučuje se křen inhalovat - 1 lžíce strouhaného křenu ve 3 litrech vroucí vody po dobu cca 10 minut.
    S křenem ale musíte opatrně, není to na žádné dlouhodobé léčení, jelikož při zvýšené konzumaci může naleptat žaludeční stěny, podráždit žaludeční vředy či způsobit špatnou funkčnost štítné žlázy.
    Doporučujeme vyzkoušet výbornou křenovou omáčku.

Kořenová zelenina není nepřítel!Vždy je samozřejmě třeba si uvědomit, že když najednou začneme konzumovat něco ve velkém množství a naše tělo na to není zvyklé, způsobíme mu tím šok a o nějakých pozitivních účincích pak zde nemůže být řeč. Takže heslo pro zdraví je - všeho s mírou :)

přidejte na:
Ivet

09. 09. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář