Které suroviny vládnou zimní kuchyni?


Holé stromy se ohýbají v mrazivém větru, na okně paní Zima kreslí své mrazivé obrázky a my jsme rádi, že jsme doma a nemusíme nikam chodit. 

Jaké potraviny se dají nazvat v takovém období sezónní a co z nich můžeme připravit? 

V zimě je samozřejmě těžko hledat potraviny, které by byly čerstvě sklizené a měly tedy opravdu svou pravou sezónu. Logistika obchodních řetězců nám sice umožňuje nakoupit košík plný velkých, červených jahod (a Maruška nám může tiše závidět), ale taky si za to nebojí říct patřičnou cenu. 

My se budeme zabývat spíš tuzemskými potravinami, které necestovaly až tak daleko, můžeme je koupit za pár korun a dodají nám vitamíny, energii i sílu do dalších studených dnů. 


Hvězda zvaná Růžičková kapusta! 

Tahle krásná zelenina asi nikdy nebude kralovat českým kuchyním, jelikož většina lidí ji poprvé okusila v nějaké nevhodné úpravě a navždy na ni zanevřela. V zimním období ji můžete najít v regálech se zeleninou poměrně často a za směšnou cenu. Za opravdu málo peněz můžete mít hodně muziky. Když jí dáte šanci, dostanete za to do těla porci draslíku, vitamínu B1 a taky vlákniny :) Při úpravě kapustiček se zdržte dlouhého vaření nebo dušení - nechte se překvapit čerstvou chutí lehce upravených růžiček. 

Rychlý tip: Kapustičky blanšírujte a poté opečte na másle či ghí na pánvi do zlatova! Můžete přidat slaninu, koření, jinou zeleninu. Růžičková kapusta si zaslouží svoji dávku kreativity a nápadu, takže se nebojte s ní experimentovat :) 

-> Pro začátek můžete vyzkoušet náš recept na lahodné kapustičky <-



Kouzelná řepa! 

Červená řepa je dokonalá celoroční zelenina, která nemá problém si udržet místo v popředí ani v zimních měsících. Kromě její výrazné chuti, kterou je velmi těžké jakkoli zkazit, disponuje řepa i velkým zástupem vitamínů a prvků, které naše tělo přímo vyžaduje. Kromě klasického vitamínu C nebo hořčíku, obsahuje červená řepa i betanin, který pečuje o naše cévy. Konzumace řepy nám též pomáhá čistit tělo a zbavovat ho soli. A jak víme, sůl je převlečený cukr a rozhodně není dobré si ji v těle skladovat :) Řepu ideálně pojídáme co nejsyrovější. 

Rychlý tip: Dopřejte si čas od času řepový fresh juice a uvidíte, že vám vaše dělo bude viditelně vděčné! 

-> Anebo vyzkoušejte parádní recept na řepový salát <-


Tajemný fenykl! 

V nejvyšší přihrádce v oddělení zeleniny shlíží bílé bulvy se zelenými listy a vypadají nepřístupně a nedůvěryhodně. 
Nicméně! Fenykl je naprosto úžasná rostlina, zelenina i koření. Je proslulá svým výrazným aroma, zejména rostlina a koření. Zelenina, tedy bílé bulvy s lístky, je lahůdkou, která si vás získá na první ochutnání. Jak využít fenykl v kuchyni? Fenykl se velice dobře cítí v salátech nebo na pekáči. Nebojte se ho jíst syrový, jediné, co se může stát je, že vám potom klesne hladina cholesterolu a splaskne těžké a nafouklé břicho

Rychlý tip: Kdo si hraje nezlobí, kombinujte fenykl s rajčaty, pistáciemi, citróny nebo koriandrem a vylaďte si svoji nejlepší chuť. 

-> Fenykl recept, se kterým zazáříte <-





přidejte na:
Lucie

17. 02. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář