Kuskus a jeho všestranné využití

Možná vám na první pohled bude tato surovina připadat jako drobounká rýže. Řadíme ji však do těstovin, přesněji jde o jemnozrnnou těstovinu, která je vyráběna ze semoliny (tvrdá bílá pšenice). Kuskus má již mnoho příznivců a není divu. Poskytuje totiž velkou variabilitu při přípravě pokrmů a také prospívá i našemu zdraví.

#chefparade-siroky 

Kuskus palermo

Parmská šunka je celosvětově oblíbenou potravinou. Dalo by se říct, že to je královna mezi šunkami. Italský název je Prosciutto di Parma. Tento název zaručuje původ v Parmské provincii. Jedině v této oblasti mezi Via Emilia a řekou Enza se totiž smí vypalovat znak. Parmská šunka, která má označení DOC, je výrobek chráněný zákonem a kontrolovaný původem.




Pestrý kuskusový salát


Mrkev se v kuchyni využívá pro přípravu jak předkrmů či hlavních chodů, tak i dezertů. Lze ji konzumovat jak syrovou, tak i dušenou, vařenou, zapečenou, smaženou či grilovanou. Připravují se z ní polévky, omáčky, hodí se i do salátů, pomazánek a také pod maso. Konzumace této sladké, křupavé a oranžové zeleniny pomáhá zlepšovat zrak a kvalitu pleti.


Kuskusový nákyp s brokolicí


Brokolici seženete v obchodech čerstvou, ale i mražené růžičky nebo sekaný brokolicový protlak. Pokud si chcete koupit brokolicový protlak, vybírejte takový, který má sytě zelenou barvu. Nesmí být našedlý či nažloutlý. Brokolice se připravuje v páře, můžete ji dusit, smažit, zapékat nebo ji použijte jako nádivku.



Grilované papriky plněné kuskusem


S kuskusem můžete v kuchyni experimentovat, stačí jen popustit uzdu své fantazii a hledat nové, chuťově lákavé kombinace. Můžete si jej připravit nasladko či naslano a konzumovat lze jak teplý, tak i studený. Má neutrální chuť, takže jej můžete kombinovat opravdu se vším, co v kuchyni najdete. Jeho příprava je snadná a ani vám nezabere příliš času. Nemusí se totiž vařit, stačí jej jen dochutit a zalít horkou vodou nebo vývarem. Po pár minutách je pokrm hotový.


Lilek plněný kuskusem


Lilek známe také jako baklažán. Jedná se o vynikající druh zeleniny, kterou můžeme všestranně využít. V obchodech vybírejte jen ty, které mají lesklou, hladkou a do fialova zbarvenou slupku. Jejich velkou nevýhodou při přípravě pokrmů je ta, že se do nich snadno vstřebá olej. Můžete je proto před přípravou trochu posolit, nechat chvíli tzv. vypotit a poté je už jen opláchněte a osušte.





#damejidlo-siroky 

přidejte na:

21. 02. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář