Květák 4x jinak

Květák je oblíbenou pochoutkou především těch, kteří nejedí maso. Ale má tak skvělou chuť, že má čím dál více příznivců. Lidově se mu říká karfiol a jedná se vlastně o rostlinu, která byla vyšlechtěna z divoké brukve podobně jako v případě kapusty, zelí či kedlubny. V kuchyni z této zeleniny používáme jeho zdužnatělé květenství a právě podle toho mu dnes říkáme květák.

#chefparade-siroky 

Květákové karbanátky s parmazánem


Parmazán je právem považovaný za krále všech italských sýrů. Jeho chuť je jedinečná a ten, komu nebude vadit výrazná vůně, určitě nebude litovat. Můžete jej konzumovat jen tak samotný - jako chuťovku k vínu. Ale lze ho nastrouhat i do dalších pokrmů, které tak pozvedne na úplně jinou úroveň. Hodí se do salátů, na pizzu, do rizota či k těstovinám. Dáváme ho i do polévek, pest či k zapečené zelenině.




Květákové placičky podle babičky


Petrželka je bohatá na železo, draslík, vápník a hořčík. Pomáhá proti únavě, šerosleposti a dokonce vám i zlepší náladu. Díky petrželce bude naše pleť krásnější, zlepší se i činnost žaludku a pomáhá i při zánětech prostaty a menstruačních poruchách. Také pomáhá regulovat krevní oběh i tlak a navíc pročišťuje krev a podporuje krvetvorbu.



Smažený květák

Květák je tvořen převážně z vody, ale je bohatý na spoustu vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamín A, B, C a E a také v něm najdete hořčík, draslík, železo, zinek, vlákninu a selen. Zlepšuje trávení a prospívá cévám.


Pokud však trpíte dnou, měli byste se květáku spíše vyhýbat. Před přípravou pokrmu musíte květák důkladně umýt. Jestli se chcete zbavit veškerých nečistot, zvládne to perfektně studená octová voda. Stačí ho do ní na chvíli namočit a vyplaví se všechna špína.



Květákové kari


Hrášek obsahuje vitamín B, C, je bohatý na bílkoviny a posiluje nejen imunitu, ale i náš nervový systém. Tyto zelené kuličky by si měl dopřávat každý, kdo často trpí nadýmáním a dalšími problémy s trávením. Jakmile ho vyloupnete z lusku, měli byste ho co nejrychleji zpracovat. Jinak ho můžeme usušit či zmrazit. Přidáváme ho do polévek, salátů, krémů, hodí se k masu, rybám či do těstovin.







#tescoma-velmi-siroky 
přidejte na:

24. 03. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář