Léčivá síla ostružin


Druhá polovina léta patří sladkým ostružinám. Jistě všichni znáte tyto malé černé plody, které rostou většinou na okrajích lesů. Stále více lidí je pěstuje i na svých zahrádkách. Není divu. Jejich pěstování je nenáročné a na náš organismus mají velmi blahodárné účinky.


Čím nám prospívají?


Jsou především bohatým zdrojem flavonoidů, což jsou látky důležité pro naše zdraví. Mají výjimečně silný ochranný a antioxidační účinek, který může předcházet srdečním a nádorovým onemocněním - hlavně u nádorů střev, plic a prsou. Flavonoidy zpomalují stárnutí mozku, chrání cévní stěny, snižují následky ozáření a chemoterapie, jsou účinné při léčbě chřipky a nachlazení, prospívají játrům a v neposlední řadě snižují hladinu cholesterolu a skvěle působí proti střevním problémům. Čím tmavší je barva plodů, tím více těchto důležitých látek obsahují. Vedle flavonoidů v ostružinách najdeme spoustu vitamínů a minerálů, například vitamín C, B, hořčík, vápník a železo, ale i množství  kyseliny listové.


Jak je využíváme?


U ostružin můžeme spotřebovat plody i listy. Plody je nejlíp konzumovat v syrovém stavu buď samotné nebo v různých dezertech, nápojích, koláčích či zmrzlinách. Dají se zpracovávat na sirupy, likéry nebo marmelády. Můžete si je zamrazit nebo třeba nasušit. Konzervací se sice sníží obsah vitamínu C, antioxidační účinky však zůstanou zachovány. Pravidelná konzumace jedné lžíce plodů nebo šťávy denně, představuje prevenci řady onemocnění od nachlazení až po rakovinu. Listy ostružiníku mají rovněž léčivé účinky. Působí hlavně protizánětlivě. Sbírají se bez stopek a suší se ve stínu, aby neztratily svou původní barvu. Připravuje se z nich čaj, který pomáhá při chřipce, nachlazení nebo infekcích v krku. Zklidňující vliv má i na žaludek a střeva.


Pokud tedy při procházce lesem narazíte na ostružiny, na chvíli se zastavte a pár si jich natrhejte. Potěšíte nejen své chuťové pohárky, ale prospějete i svému zdraví.


přidejte na:

13. 08. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář