Lehké salátky

Dlouhodobá konzumace tučných a těžkých potravin není pro vás ani vaše zažívání příliš zdravé. Zkuste tyto svěží salátky, které vám báječně zpestří jídelníček.

Salát Niçoise

Fazolové lusky patří mezi zeleninu, kterou si můžeme vypěstovat i u nás. Dokonce se říká, že čím větší množství fazolek sklidíte, tím větší bude další úroda. Sklizeň přitom trvá skoro celé léto a sbírají se 1x týdně. Pokud si je kupujete v obchodech, dejte si pozor, abyste vybrali vždy jen zdravé lusky.

Poznáte je podle světle zelené barvy, neměly by mít černé skvrny a neměly by také být napadeny sviluškou. Syrové fazolové lusky jsou pro nás jedovaté, proto je nikdy nezapomeňte tepelně upravit. Před přípravou jim vždy odstraňte stopky, které jsou příliš tvrdé, a pak už je můžete vařit v páře, dusit, grilovat a podobně.

Giardino salát

Žampiony jsou v kuchyni nejčastěji používané houby. Rostou ve vysoké trávě, na zahrádkách či na okraji hájů. Jsou bohaté na bílkoviny, neobsahují moc kalorií a proto jsou oblíbenou surovinou při dietním stravováním.

Ve vegetariánské stravě mají také svůj určitý podíl. Koupíme je čerstvé, ale i konzervované. Hodí se nejen k masu, do polévek či omáček, ale vykouzlíte s nimi i vynikající saláty, omelety, palačinky, těstoviny a spoustu dalších skvělých pokrmů.

Salát panzanela

Bazalka je nejen skvělým kořením na pizzu, její chuť a aroma můžeme využít i k rajčatům a mozzarelle, což je dokonalou souhrou chutí. Původně pochází z Asie, kde je pěstována již více než 3000 let.

Díky obsaženým silicím povzbuzuje trávení, zvyšuje žaludeční činnost a zmírňuje nadýmání. Její hojivé účinky se využívají při léčbě dýchacích cest, protože ulehčuje odkašlávání, ale také při léčbě ledvin nebo poranění kůže.

přidejte na:
Šéfredaktor

21. 06. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář