Letní očista těla


Mnoho z nás letní období využívá k odpočinku, ať už válením u vody, na chalupě nebo při práci na zahrádce, ale také poznáváním zajímavých míst a krajin. Léto je ale také ideální pro očistu těla a vhodné k nastartování zdravějšího životního stylu. Díky dostupnosti čerstvého ovoce, zeleniny a lehčí stravě, je to skvělý čas na restart. Stres pomáhá hromadit toxiny v těle. Detoxikace jednou za čas udělá dobře každému z nás. Léto je k tomu jako stvořené. Tělo se potřebuje zbavit škodlivých látek. Očista je důležitá, jelikož pomůže nastartovat organismus a doplní energii. Můžeme si s ní pročistit tělo, zlepšit fyzickou i psychickou kondici, ale i zažívání. Pomůže zbavit tělo “jedů” a přejít pozvolna na zdravější stravování. Detoxikační kůra není o hladovění, které odebírá tělu důležité látky, ale o úpravě jídelníčku. Je třeba se vyhýbat potravinám z bílé mouky, rafinovaného cukru, nejíst příliš slaná a kořeněná jídla a také nic tučného.


Proč jíst ovoce a zeleninu


Základem spočívá v konzumaci ovoce a zeleniny, jenž má nízký obsah kalorií a dodá tělu mnoho vitamínů, minerálů a vlákniny. V letních dnech míváme menší hlad, ale zvyšujeme přísun tekutin. Je to ideální doba pro zvýšení příjmu syrového ovoce. Pro příklad uvádíme melouny (pomohou pročistit ledviny, močový měchýř, krev), jablka (vhodná na trávení), meruňky, broskve, švestky, pomeranč, grepy i mango. Je důležité brát ale zřetel na vysoký obsah cukrů u některých druhů ovoce. Velmi málo cukru obsahují jahody (stejně jako ananas), které se používají při dietě. Ovoce jezte v dopoledních hodinách, odpoledne si dopřejte spíše méně sladké. Ze zeleniny je nejvhodnější brokolice, špenát, mrkev, zelí nebo také okurek. Čerstvou zeleninu si můžete připravit na páře, na grilu nebo dušením alespoň třikrát denně. Vhodné je do jídelníčku zařadit také mořské řasy, které jsou označovány jako elixír života, hlavně díky bohatému zdroji prospěšných látek. Dále pak ryby, těstoviny, obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky nebo ořechy a semínka.


Dostatek tekutin a pohybu


Velmi důležitý je také pitný režim. V letních dnech tělo potřebuje dostatek tekutin. Jen musíme zvolit ty správné pro naše tělo. Jsou důležité pro rychlejší odplavení škodlivin. Nejvhodnější je čistá voda nebo minerální, nejlépe neperlivá například s citrónem. Vhodné jsou také zeleninové šťávy. Pro očistu ledvin nám skvěle poslouží šťáva mrkvová nebo z červené řepy a okurky. Všechny tekutiny by měly být bez cukru. Důležitou součástí očisty je také pohyb na čerstvém vzduchu. Taková jízda na kole, práce na zahrádce, delší procházka nebo plavání je přímo ideální pro letní období.


Závěr


Zdravý životní styl má své příznivce i odpůrce. Najít vhodný způsob stravování, aby jsme nezatěžovali příliš náš organismus je snadné, ale daleko těžší je ztotožnit se s tím a vydržet u toho. Záleží jen na vás jak se k tomu postavíte, ale nezapomínejte, že to děláte hlavně pro sebe. Život bez většího množství konzumace cukrů a tuků, které navíc našemu tělu neprospívají, není žádná katastrofa. Přejí vám hodně úspěchů a hlavně pevnou vůli. Věřte nebudete litovat a ulevíte sobě i svému tělu.


přidejte na:

14. 08. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář