Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Libeček - přírodní ochucovadlo


Libeček lékařský - možná ho znáte jako přírodní Maggi!


Používá se jako koření, ale má také léčivé účinky. Rovněž se dá využít i v kosmetice. Pochází z Persie, ale libeček znali již ve starověkém Řecku a Římu.


Libeček také léčí


Působí jako přirozené afrodiziakum. Prý jeho název nějakým způsobem souvisí s láskou. Kdysi si pro štěstí zaplétaly nevěsty libeček do vlasů, aby posílili lásku. Díky kumarinu působí blahodárně na naše zdraví. Pomůže zmírnit menstruační bolesti, uvolňuje svaly, zlepšuje trávení, detoxikuje organismus a pomáhá při nadýmání.


Žvýkáním si osvěžíte ústní dutinu a zbavíte se případného zápachu. Je prospěšný při léčbě revmatismu, při onemocnění ledvin či srdce, posiluje nervovou soustavu. Pokud jeho kořen roztlučete a přidáte trochu oleje, můžete si vytvořit svůj olejíček, kterým si potřete pigmentové či stařecké skvrny.  Těhotné a kojící matky spolu s lidmi, kteří trpí vážnými poruchami ledvin, by se měli dlouhodobému užívání libečku vyhnout.


Skladování


Listy libečku můžeme sbírat průběžně. Jakmile jej potřebujete, stačí jen lístky otrhat. Dají se také zmrazit. Také si je můžete usušit a vydrží vám delší dobu. Pokud je budete chtít usušit, zbavte je celé lodyhy. Pak je rozvěste na teplém, suchém místě, které se dá pravidelně větrat. Pak je dáme do nádoby, která by neměla být průsvitná. Nesmí být vystaveny slunečním paprskům. Usušit si můžete i kořen libečku. Vykopejte ho na jaře či na podzim, ale doporučuje se až v druhém roce vegetace. Nakrájejte na kousky a sušte při 30 °C. Pak jej umístěte do papírových pytlíků.


Libeček v kuchyni


Lístky libečku se podobají listům celeru. Mají také podobnou chuť a vůni. Je to vlastně přírodní Maggi. Libeček se používá při výrobě masoxů a bujónů. Nejčastěji se tedy používá do polévek. Skvěle vám dochutí vývar a polévky, ve kterých je více brambor či luštěnin. Přidává se do marinád, salátů, omáček a dochucujeme s ním i maso. Ochutnejte ochucené máslo nebo bylinkový tvarohový krém. Díky silnému aroma přidáváme lístky i jako ozdobu.


Fotogalerie

Veronika

26. 04. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře