Luštěnina pro každého

Slyšeli jste někdy o červené čočce? Tato do oranžova zbarvená čočka, původem z Turecka, patří v zahraničí mezi oblíbené přílohy i hlavní chody. U nás je tato plodina odsuzována jako "jídlo chudých", ovšem je daleko výživnější, než mnohé dražší suroviny.

#butlers-siroky

Co je červená čočka?

Jde o druh luštěniny nabízející mnoho minerálů, mezi kterými najdeme zinek, selen, fosfor, železo i vitamín B6. Obsahuje velké množství kvalitních bílkovin a vlákniny, která povzbuzuje činnost střev, podporuje rovnoměrné uvolňování glukózy do krve a mozkovou funkci. Na rozdíl od tradičních luštěnin nezpůsobuje nadýmání, jelikož je k dostání již loupaná a právě slupka je příčinou nadýmání. Je vhodná pro diabetiky, těhotné i kojící matky.


Příprava na různé způsoby

Červená čočka se nemusí předem namáčet. Je uvařená velice rychle. Naopak je potřeba jí hlídat, aby se z ní nestala rozvařená kaše. Obvykle se vaří nanejvýš 10 minut. Zvláštností této čočky je, že během procesu vaření mění barvu do žlutých odstínů. Nemějte tedy obavy. Vzhledem k rychlé přípravě je vhodná i do polévky, kterou můžete během chvíle vyzkoušet, do různých pikantních předkrmů nebo jako příloha v doprovodu další zeleniny. Ovšem za podmínky, že jste jí nerozvařili.

Pokud se vám přeci jen povedlo jí rozvařit, nezoufejte. Výslednou kaši můžete použít k zahuštění gulášů. Hodí se k masům, vejcím, do salátu i k bulguru. Také je možnost jí podávat jako ochucenou kaši nebo z ní udělat čočkové placičky či karbanátky.

Stejně jako u fazolí nebo hub, které při posolení tvrdnou a už nezměknou, solte čočku až při závěru vaření.


#chefparade-siroky
přidejte na:
Šéfredaktor

13. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář