Makové šílenství

Mák je výživná olejnina, která se vyznačuje především svou ořechovou chutí. Malá černá semínka získáváme z makovic. Narozdíl od jiných produktů z máku, nemají žádné vedlejší účinky. Původně pochází z Egypta, ale díky arabským obchodníkům se mák rozšířil nejprve do Persie, Indie, starověkého Chorásánu a dále do celého světa.


Makový dort s mandlovou posypkou

Mandle jsou jedním z mnoha druhů ořechů, které sice obsahují větší množství tuků, ale zároveň jsou bohaté i na vitamíny a minerály, což z nich dělá potravinu, která prospívá našemu zdraví. 


Můžete si na nich pochutnat v syrovém stavu nebo můžete vyzkoušet i pražené mandle. Jsou nejen skvělým zdrojem antioxidantů, ale také se doporučují diabetikům nebo lidem, které trápí vysoký krevní tlak. Mandle jej pomáhají snížit a také snižují hodnoty špatného cholesterolu (LDL).


Makovec

Skořice má výraznou chuť a jemné aroma, takže se hodí k přípravě nejrůznějších jídel a nápojů. Používáme ji při přípravě dezertů, chleba, dortů, ale také se hodí k čokoládě, svařenému vínu, jablkům, sladké rýži, banánům nebo k hruškám. 


Možná vám to bude znít jako nesmysl, ale skvěle dochutí i jehněčí nebo drůbeží maso. Zeleninu a maso připravují se skořicí především na Středním východě a v Indii.


Palačinky s mákem

Mléko v sobě ukrývá především vápník, jenž je jedním z nejdůležitějších minerálů, které bychom neměli postrádat. 


Přispívá k tvorbě kostí a zubů, pomáhá regulovat nervo-svalovou dráždivost, prospívá srdci a doporučuje se i těm, kteří mají problémy se srážlivostí krve.




Maková bábovka

V semínkách máku se nachází obrovské množství mastných kyselin a také esenciálních těkavých olejů. Ty tvoří až 50 % celkové hmotnosti. Pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) a zároveň zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu (HDL). 


Působí jako prevence proti mrtvici a ischemické choroby srdeční. Mák tedy pomáhá regulovat krevní tlak i srdeční tep. Proto bychom jej měli zařadit do našeho jídelníčku mnohem častěji.

Makové řezy

Kandované ovoce vzniká tak, že konzervujeme čerstvé ovoce, jenž spočívá ve využívání antibakteriálních účinků dehydratace a cukru. Laicky řečeno, kandované ovoce je doslova napuštěno řepným cukrem. Běžný kandovací proces probíhá tak, že do vody (½ l) nasypeme cukr (1 kg) a z toho uvaříme sirup, kterým pak ovoce zalijeme.

Poté jej necháme stát do druhého dne a poté sirup znovu slijeme, převaříme a opět nalijeme na ovoce. Tento postup opakujeme. Celkově to trvá 6 - 10 dní. Takže jste si už asi udělali představu o tom, o jak kalorickou cukrovinku jde. Pokud se ale používá s mírou, našemu zdraví občasná dávka neuškodí.

Makové preclíčky mojí babičky


Cukr se celosvětově spotřebovává v enormním množství. Není divu. Je sladký a většina z nás se může po sladkém utlouct. 


Pokud nechcete ohrozit své zdraví, zkuste vyměnit bílý cukr za tmavý třtinový či za jiná, vhodnější sladidla. Možná pak nebudete muset použít toho cukru tolik. Myslete na své zdraví a zkuste sladit šetrněji a zdravěji.



přidejte na:

09. 02. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář