Malý zázrak jménem pampeliška

Pampeliška neboli smetánka lékařská má krásně žluté květy a nepoužívá se jen v lékařství. Lze si z ní snadno a rychle připravit skvělý salát nebo očistný čaj. Vyzkoušejte ji s námi.


Použití

  • Mladé listy se v kuchyni využívají k přípravě salátů, polévek a omáček.

  • Z nádherně žlutých kvítků se připravuje pampeliškový med či sirup.

  • Pampeliška se může užívat i zevně. Její bílá tekutina prý pomáhá vypalovat bradavice a fibromy. A po zředění vodou ji můžete použít i na skvrny v obličeji nebo na rukou.


Sběr

Kořeny pampelišek můžete sbírat již v době před rozkvětem pampelišky. Až poté můžete sbírat i listy. Kořen můžete sbírat až do konce října, kdy je jeho vegetační období u konce. Největší koncentraci zdraví prospěšných látek však obsahuje až na podzim. Pampeliškové listy vhodné k okamžité konzumaci sbírejte do června, protože později již budou obsahovat hořké mléko.


Pampeliškový salát

Vinný ocet je jedním z nejběžněji používaných octů. Je vyráběn z hroznů bílého i červeného vína a jeho kvalita záleží na kvalitě daných hroznů. Vinné octy vznikají biologickým kvašením, ve kterém se alkohol z vína přeměňuje na kyselinu octovou.


Vinný ocet používáme v kuchyni při přípravě salátů, dresinků, omáček či marinád, Bílý vinný ocet, který je vyráběn z bílých odrůd vína, skvěle dochutí i pokrmy středomořské kuchyně a také ovoce či zeleninu. Červený vinný ocet má už všestranné využití.


Pampeliškový očistný čaj

V celé rostlině se nachází bílá mléčná šťáva a můžeme zužitkovat jak kořen, tak i listy a květy. Pampeliška je bohatá na vitamín A, B, C a D. Obsahuje také beta-karoten, železo, křemík, draslík a vápník.


Kořen pampelišky zlepšuje trávení, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a má i močopudné a antioxidační účinky. Pomáhá i snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi, což prospívá hlavně játrům.





přidejte na:

05. 04. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář