Maracuja

Mučenka jedlá neboli Maracuja


Anglický název je passion fruit, ale u nás ji říkáme maracuja. Proč se ale označuje jako Mučenka? Rostlina má totiž květy, které jsou velmi podobné trnové koruně, kterou měl Ježíš Kristus. Rostlina má 10 okvětních lístků, což prý symbolizuje 10 apoštolů. Blizny nápadně připomínají hřeby, jimiž byl Kristus přikován, a liány pak můžeme vnímat jako bičování.


Mučenka jedlá


Maracuja se pěstuje hlavně v tropických a subtropických oblastech - v Karibiku, na Novém Zélandu, v Indii či Austrálii. Ale maracuja je druh mučenky, která pochází z Brazílie. Je to víceletá, dřevnatící stálezelená liána. Lodyhy dosahují až 15 metrů. Listy má trojlaločné a dosahují délky až 20 cm. Květy zdobí bílo-zelený kalich, jenž se dělí na 5 rozložených cípů, které jsou zakončeny trnovitými přívěsky.



Plody


Toto exotické ovoce má nezaměnitelnou chuť a vůni. Existují 2 druhy jedlých plodů maracuji - zlatá (žlutá) a fialová (modrá, purpurová). Plody jsou kulaté či oválné a mají pevný kožovitý povrch. Vevnitř je suchá, vatovitá, bílá dužnina, která obklopuje sklovitou, oranžovou dřeň. Dřeň i semínka, která se v ní nachází, konzumujeme. Zlatá maracuja je lesklá a hladká a velikostí připomíná grapefruit. Fialová je menší velikosti - jako citron.


Prospívá našemu zdraví


Maracuja obsahuje vodu, vlákninu, vápník, železo, sodík, zinek, hořčík, selen, betakaroten a kyselinu listovou a pantothenovou. Kromě toho v ní najdeme i omega 3 a 6 mastné nenasycené kyseliny a vitamíny A, B, C, K a spoustu dalších zdraví prospěšných látek. Jestliže ji budete pravidelně konzumovat, posílíte tím svou imunitu, zlepší se vám trávení, pročistí se střeva, zrychlí se metabolismus. Maracuja působí jako přirození antioxidant, má antiseptické účinky, zklidňuje nervový systém a pomáhá léčit onemocnění dýchacího ústrojí. Hojí také rány a léčí různá kožní onemocnění.


Maracuja v kuchyni


Najdete ji v obchodě s ovocem a zeleninou, na tržnici či v supermarketu. Měli byste vybírat pouze zralé. Plod by měl být lehce měkký a slupku musí mít hladkou a lesklou. Nikdy nekupujte poškozené či nahnilé plody. Jíme je tak, že je rozkrojíme a sníme ten vnitřek lžičkou. Když ji budete skladovat v lednici, vydrží vám i měsíc. Nenechávejte ji v teplém prostředí, jinak se vám rychle zkazí. Dužnina se semínky se používá k dochucení nápojů či pohárů. Díky její exotické chuti se hodí i do ovocných salátů, dezertů, marmelád nebo zmrzliny.



přidejte na:

20. 07. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář