Medvědí česnek - rostlina nabitá energií


Jaro je tady a s ním i první zelená bylinka, nabitá vitamíny a energií - medvědí česnek. Ještě před pár lety docela neznámá, ale v poslední době stále populárnější rostlinka. A není se co divit. Je úplně první, která se po zimě objeví, obsahuje plno vitamínů a minerálních látek, které jsou pro náš organismus prospěšné a navíc roste ve volné přírodě, takže je dostupná všem. 


Kde se vyskytuje? 


Roste ve vlhkých a stinných místech - nejčastěji v lužních a listnatých lesích. kde tvoří souvislé, půdu pokrývající porosty. Má široké ploché listy podobné listům konvalinky, ale bezpečně ho poznáte podle toho, že výrazně voní po česneku. Kvete bílým květem. Roste nejčastěji v dubnu a květnu, ale může se objevit už v březnu, pokud je teplé počasí. Nejlépe je sbírat ho dokud se ještě neobjeví květy. Poté co odkvete, zmizí i listy a nezůstane po něm ani památka. 


Co obsahuje? 

Medvědí česnek obsahuje sirné sloučeniny, vitamín C, minerální látky, hořčinu, látky snižující hladinu cukru v krvi, jód, železo a mnoho dalších. 


Čím nám prospívá? 

Je mnohem léčivější než běžný česnek. Příznivě ovlivňuje činnost žaludku, čistí krev, ničí střevní parazity, snižuje krevní tlak, upravuje cholesterol, je velice vhodný při poruchách srdečního rytmu a v neposlední řadě působí jako přírodní antibiotikum (při angíně, nachlazení). Oproti klasickému česneku má jednu velkou výhodu - po jeho konzumaci nejste po česneku cítit. Dále zabraňuje rakovinovému bujení, působí močopudně, čímž pročišťuje ledvinový systém těla, ničí parazity a střevní bakterie, konkrétně i vysoce odolného zlatého stafylokoka. 

Jak ho používáme? 

Nejlépe v čerstvém stavu. Především do salátů, do různých pomazánek, masových nádivek, sypeme na brambory, do zapékaných pokrmů, polévek, omáček apod. Výborný je i na chlebu s máslem nebo si z něj můžeme udělat pesto, které nám v lednici vydrží hodně dlouho. 

Recept:

Dvě hrsti omytého česneku pokrájíme nadrobno, přidáme kešu nebo piniové oříšky a všechno rozmixujeme. Postupně přidáváme asi 1 dl olivového oleje. Nakonec osolíme a vmícháme trochu strouhaného parmazánu. Dáme do vymyté sklenice a uložíme v lednici. Používáme na dochucení polévek, omáček, masa - prostě dle vaší chuti. 


Jak ho skladujeme? 

Konzumujeme nejlépe čerstvý (v lednici vydrží zabalený v igelitovém sáčku nebo alobalu i týden), ale můžeme ho uchovat i nakrájený na drobno a zamrazený. Taky se dá usušit (i když se to nedoporučuje, protože ztrácí část účinných látek) a rozemlít na prášek, který pak používáme jako klasický sušený česnek. Můžeme ho naložit i do soli. 

Pokud jste kouzlu medvědího česneku ještě nepropadli, je na čase to napravit. Podle starých Germánů vám totiž dodá medvědí sílu a právě teď je jeho sezóna. Tak neváhejte, udělejte si jarní procházku a vydejte se do lesa nasbírat si tento jarní poklad.


přidejte na:
Jana Smidži

31. 03. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář