Medvědí česnek - zázračná surovina zdarma!

#damejidlo-siroky 

Příroda nám nabízí téměř nekonečné množství zdravých a chutných surovin, které můžete mít zcela zdarma. Stačí jen vyjít ven a hledat! Zanedlouho bude vrcholit sezona čerstvého medvědího česneku (lidově též lesní česnek, latinsky Allium ursinum), který se vyskytuje téměř po celém území České republiky. Nejčastěji na něj narazíte při procházce nížinným lužním lesem, ale dokáže překvapit i výskytem v udržovaných parcích a zahradách jako okrasná rostlina.

Mezi jeho nejdůležitější vlastnosti patří vysoký obsah silic se sirnými sloučeninami. Je přírodním antibiotikem, antioxidantem, vyniká obsahem vitamínu C. Dále obsahuje železo a hořčík, vitamíny A, B1 a B2.


Parmezán, nazývaný též parmazán, je typickým tvrdým sýrem Itálie. Ten pravý se nazývá vždy Parmigiano-Reggiano, což je zároveň chráněná značka původu.

Parmezán se vždy vyrábí pouze z kravského mléka, je ve tvaru velkých bochníků, které se namáčí do solného roztoku a následně dlouhou dobu zrají na dřevěných policích.

Vzhledem ke své struktuře se snadno rozpouští, je proto oblíbeným sýrem používaným do polévek.




Vejce jsou nejlepší vždy domácí. Pokud ale nemáte štěstí na vlastní slepice za domem nebo v blízkém okolí pravidelně pořádané trhy s produkty domácího zemědělství, budete se muset spokojit s těmi běžně kupovanými například v supermarketu.

V takovém případě vždy volte vejce z volného nebo ekologického chovu (jsou označena prvním číslem v kódu 1 nebo 0) a v každém případě se vyhněte vejcím s označením 3 - tyto jsou totiž produkty klecového chovu slepic, kde na jednu slepici připadá prostor menší, než je rozměr listu papíru velikosti A4.




Základem tohoto receptu je pesto z medvědího česneku. Recept na jeho přípravu se samozřejmě liší podle rodinných tradic a chuťových preferencí, ale základem kvalitního domácího pesta jsou v naprosté většině případů ořechy.

Do toho pravého italského patří vždy piniové, my je ale můžeme směle nahradit i vlašskými. Dále je potřeba přidat surovinu s výraznou chutí a vůní (v tomto případě samozřejmě medvědí česnek), sůl, trochu pepře a podle potřeby i olej. Výborný je například olivový.

Všechny ingredience utlučeme v hmoždíři. Takto připravené pesto vydrží v lednici  i několik týdnů.


#chefparade-siroky 
přidejte na:
Eliška

06. 04. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář