Meloun - ovoce či zelenina?


Meloun - ovoce nebo zelenina?


Přestože většina považuje meloun za ovoce, je to plodová zelenina patřící do čeledi tykvovitých, stejně jako okurka nebo cuketa. Slovo meloun pochází z řečtiny a v překladu znamená zralé jablko. Melouny se sklízejí v letních měsících, v červenci a srpnu. Převážně se setkáváme s dvěma druhy melounů, meloun vodní a meloun cukrový.


Vodní meloun je velký, kulatý s tlustou zelenou slupku a červenou dužinou. Obsahuje až 93 % vody, proto je pro nás tak osvěžující v teplých letních dnech. Je to nízkokalorická potravina a obsahuje vydatné zdroje kyseliny listové, citronové a jablečné. Meloun obsahuje pro tělo důležité látky např. železo a vápník. Vodní meloun původně pochází z Afriky a můžou vážit až 15 kg.






Oproti vodnímu je meloun cukrový menší, se žlutou šlupkou a dužina je lehce nazelenalá. Obsahuje až 8 % cukru.

Tip: ochutnejte žlutý meloun s kombinací parmské šunky nebo lososu.


Meloun pro vaše zdraví

Jsou vhodné při léčbě ledvin, obsahují hodně vody a napomáhají s vylučováním. Melouny jsou tedy vhodné při léčbě ledvinových kamenů. Obsahují vitamín A, B, C a další potřebné vitamínové prvky. Vitamín C je nezbytně nutný pro naší imunitu a dobrou kondici. Meloun je důležitý pro okysličování organismu a kyselinu listovou, která je důležitá pro zdravé nehty, kůži, vlasy a plodnost. Dále v melounech najdeme železo, zinek, hořčík, mangan, vápník, draslík a jód. Konzumace melounu má dobrý vliv na stimulaci krevního oběhu, vláknina dužiny posiluje stěny střev a působí proti zácpě. Při větší konzumaci melounu se nedoporučují kombinovat s mléčnými výrobky.


Můžete si melouny pěstovat i doma?

Melouny potřebují pro svůj růst teplé a dlouhé období, proto je u nás lepší melouny pěstovat ve skleníku. Pokud se rozhodnete pěstovat melouny, potřebují hlubokou, propustnou půdu bohatou na živiny a humus. V minulosti bylo pěstování melounu v našich podmínkách problém. Šlechtitelé dokázali vyšlechtit odrůdy, které rostou rychleji a potřebují ke svému růstu méně než 75 dní.


Jak vybrat dobrý meloun?

Jak říká italské přísloví, „Do lidí a do melounů nevidíš.“ Při výběru se spolehněte na svůj sluch a hmat. Odborníci tvrdí, že pokud při poklepání na meloun uslyšíte zvonivý zvuk, je už meloun zralý. Zkuste také meloun vzít do dlaní a stlačit, pokud vydává vrzavý či praskavý zvuk, je-li zralý. U žlutých melounu to rozeznáte snadněji díky jeho propustnější slupce. Vůně melounu vám napoví jestli je meloun dostatečně zralý.


Vyzkoušejte “opilý meloun”

Do melounu udělejte díru a pomocí trychtýře nebo jakékoliv pomůcky nalijte alkohol. Pokud necháte meloun odležet den v lednici, alkohol se naváže na vodnatou dužinu. Opilý meloun můžete konzumovat samostatně nebo přidávat do vašich oblíbených drinků.


přidejte na:

21. 06. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář