Milujete vůni vanilky?


Mexická kráska 


Kdysi se toto koření pěstovalo na území dnešního Mexika několik tisíc let. Měla své místo u Toltéků a Aztéků, kteří ji používali jako koření, ale i u náboženských obřadů. Tehdejší název vanilky byl tlilxochitl. Dnes už z Mexika získáváme pouze 8 - 10 % z celkového množství.


Vanilka


Vanilovník (Vanilla) je popínavá orchidej, ze které se sbírají plody - tobolky. Kdysi se vanilka dala vypěstovat pouze v Mexiku, ale dnes už k pěstování připravili lepší podmínky i v Zanzibaru, na Madagaskaru, ve Francouzské Polynésii či na Bahamách a Seychelách. Rostliny dorůstají do výšky 15 - 20 metrů. Tobolky se sklízejí v zeleném - zralém stavu. Nemají ještě své aroma. To se získává až komplikovanou fermentací a sušením. Tento proces je zdlouhavý. Může trvat i několik měsíců.


Jelikož se musí rostlina uměle opylovávat a proces fermentace je složitý a drahý, v konečném výsledku je proto vanilka druhým nejdražším kořením na světě. Obsah tobolek má z celé rostliny nejvyšší hodnotu. Dřeň tobolek obsahuje černá zrníčka, ke kterým se dostaneme jednoduchým naříznutím tobolky a následně zrníčka vyškrábeme ven. Mělo by se to provádět tupou hranou nože. Ale i tobolky se dají využít. Používají se třeba k vyvaření v mléce či jiných tekutinách.


Vanilka působí pozitivně na naši psychiku a díky pronikavému aroma jsme uvolnění, tělo a smysly se probouzejí a má také afrodiziakální účinky. Vanilka se přidává také do tabáku. Pomáhá i při problémech s nechutenstvím či nespavostí. Vrací do našeho života optimismus a jsme díky ní i více vyrovnaní. Je skvělá při aromaterapiích a celkové relaxaci a regenerace těla.


Skladování


Čerstvé tobolky byste měli vakuově balit  do uzavíratelných dóz a takhle vám vydrží déle než 2 roky. Jakmile vakuový obal otevřeme, nejlepší způsob skladování je zavřít tobolky do skleněné nádoby a tu nezapomínejte občas vyvětrat. Prospívá jí pokojová teplota. Do ledničky ji nikdy neukládejte, neboť se vám srazí vanilin a oleje uvnitř vanilky a vytvoří vám na povrchu tobolek malé krystalky. Ale při pokojové teplotě se opět rozpustí.


Vanilka v kuchyni


Nejvíce se používá jako přísada do sladkých jídel do moučníků, dává se i do krémů, do cukroví a velké množství se používá k výrobě zmrzliny a čokolád. Tvoří se z ní i vanilkový cukr, extrakt, puding nebo jste se možná setkali i s vanilkovou solí. Vyrábí se z ní i pečivo a skvěle vám dochutí i nápoje. Klidně vyzkoušejte kakao nebo horkou čokoládu s přidáním vanilky.



přidejte na:

01. 04. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Dakujem za poučné, podrobné opīsanie vanilky, získavanie a skladovanie. Už nebudem hovoriť, že vanilka je drahá. Oblubujem ju.

matej 17. 04. 2016, 22:42