Muffiny všude, kam se podíváš

Muffiny jsou lahodným dezertem, který lze připravit jak na sladký, tak i na slaný způsob. Existuje spousta variant. My si pro vás připravili tyto nádherné dortíky, které jsou neobyčejně skvělé. Ochutnejte je také.

#chefparade-siroky 

Špenátové mufinky


Špenát původně pochází z Asie a je bohatý především na železo, vitamín B a lutein, jenž má antioxidační účinky. Zdraví nejvíce prospěje čerstvý špenát, ale v obchodech seženete i mražené lístky či sekaný špenátový protlak. Přidáváme jej do těstovin, ale hodí se i k bramborám nebo jako příloha k masu. Používá se i do salátů, slaných koláčů, palačinek, knedlíků, polévek, omáček i pomazánek.



Banánové muffiny s ovesnými vločkami, kokosem a mandlemi

Mandle byste měli skladovat na suchém a temném místě. Pro jistotu je častěji kontrolujte, zda nebyly napadeny škůdci - třeba červy. Poznáte to podle malých dírek. Při nákupu si dejte pozor na datum spotřeby, abyste si pak nepochutnávali na žluklých mandlích.


Mandle jsou bohaté na kyselinu listovou a vlákninu. Obsahují i hořčík, železo, zinek a draslík a pomáhají tak při kožních a nervových onemocněních. Působí i jako prevence proti vzniku rakoviny a pomáhá také zvýšit kvalitu vlasů a nehtů.


Kokosové muffiny dle časopisu FOOD


Zdravý kokos poznáte v obchodě podle toho, že při zatřesení uslyšíte kokosovou vodu. Jestli však bude kokosový ořech poškozen, ať už bude mít prasklou či navrtanou skořápku, neměli byste jej kupovat. A všímejte si, zda nebyl napaden plísní. V obchodech seženete i kokos krájený, kokosovou moučku, kokosovou vodu, ztužený tuk či olej.



Olivové muffiny plněné balkánským sýrem

Pokud máte rádi olivy, pak jistě víte, že jsou skvělou delikatesou ke sklence dobrého vína, ale s jejich pomocí můžete i dochutit mnoho pokrmů. Víte, ale jaký je rozdíl mezi zelenými a černými olivami? Zelené (nezralé) se sbírají na podzim a ty černé až později v prosinci. Čím zralejší oliva, tím má větší zásobu oleje. Na vaření proto raději používejte ty zelené, které mají spíše hořkou chuť, a černé olivy si nechte do salátu.

Nádivkové muffiny



Ovesné vločky pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Mají také antioxidační účinky, takže naše tělo osvobozují od škodlivých volných radikálů, a díky vláknině regulují hladinu cukru v krvi. Při skladování si pečlivě všímejte data s minimální trvanlivostí, neboť při delším a nevhodném způsobu skladování hrozí, že je napadnou biologičtí škůdci jako jsou moli, brouci a roztoči.



Plněné muffiny

Tvaroh je skvělou mléčnou hmotou, která vzniká srážením mléka při vysokých teplotách. Jestli si dopřejete tuto tvarohovou svačinku nalačno, prospěje to trávení. Používá se nejen v kuchyni, kde nám pomáhá vytvořit lákavé delikatesy, ale i v kosmetice jako přísada do pleťových masek, tělových mlék a krémů.


Pomáhá i zmírnit bolesti a otoky a dokáže i účinně ochladit pokožku, pokud dojde k jejímu popálení. V kuchyni tvaroh používáme k  přípravě salátů, palačinek, sladkého pečiva, knedlíků, krémů, ale vyrábí se z něj i zmrzliny, nákypy, dresinky, pomazánky a spousta dalších pokrmů.


#damejidlo-siroky 
přidejte na:

27. 02. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář