Muškátový oříšek - patří nejen do knedlíků!


Muškátový oříšek je léčivou, ale i nebezpečnou drogou!


Vlastně to ani není oříšek jako spíš pecka. Přesněji jádro pecky, kterou najdeme v muškátových plodech. Muškátovník se u nás nepěstuje. Tento strom může být až dvacet metrů vysoký.


Původ


Původně pochází z Indonésie. Muškátový oříšek v Západní Indii používali jako intoxikant a v Egyptě vystřídal hašiš, který byl i v té době zakázán. Především v Anglii se často stávalo, že se lidé muškátovým oříškem otrávili. 


Účinky

Pokud si muškátový oříšek dopřáváte v malém množství, neublíží vám a dokonce i léčí. Stačí vám opravdu malé množství. Dávkujte jen na špičku nože. Příznivě působí na zánět slinivky břišní, zvyšuje chuť k jídlu, pomáhá při nadýmání a bolestech břicha, léčí nevolnost (u dětí) a nespavost. Prospívá našemu zažívání, odvrací zvracení a bojuje proti zánětům.


Můžeme ho užívat jako tablety nebo i v podobě prášku. Těhotné ženy a nemocní lidé by se ho ale měli raději vyvarovat. Pokud si ho budete dopřávat ve větším množství, můžete se cítit otupělí. Ztuhnou vám svaly a také budete mít sluchové či zrakové halucinace. Prostor a čas budete vnímat zkresleně. Budete mít problémy usnout a udržet se vzhůru vám bude také dělat problémy. Tento stav odborníci nazývají “otupělá dřímota” nebo také “muškátová narkóza”. Při silném předávkování se můžete dostat do stavu podobného narkóze, ale můžete i zemřít.


Muškátový oříšek v kuchyni


Dá se použít téměř všude a díky své ostřejší chuti a osobité vůni funguje jako luxusní tečka na závěr - jako “třešnička na dortu”. Oříškem můžeme ochutit maso, brambory, polévky, květák, ale také se přidává do marinád, kořeněných moučníků, do perníku, do těstovin a například do karlovarského knedlíku.


Chuť muškátového oříšku můžeme objevit i v bešamelové omáčce. Takto dochucená omáčka skvěle doplní chuť lasagní. Najdeme ho i v různých druzích octu a ve víně. Aby vám vydržel čerstvý i několik měsíců, skladujte ho na suchém a temném místě. Měl by být uzavřený buď v pytlíku nebo ve skleněné nádobě. V obchodech si ho koupíte celý, ale i v mleté formě.



přidejte na:

14. 04. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář