Na čem grilujete vy?


Pokud víte, že budete chtít grilovat na dřevěném uhlí, musíte zvolit ten správný typ grilu. Ne všechny jsou přizpůsobeny pro dřevo, brikety, lávové kameny a podobně. Existují také plynové a elektrické grily. Dokonce si můžete vybrat i vodní či parní gril. 


Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých druhů grilů?


Grilování či jinak také příprava potravin na otevřeném ohni je prastarý způsob úpravy jídla. Na rozdíl od minulosti, kdy se jídlo připravovalo v ohništi, se v dnešní moderní době můžeme pochlubit obrovským množstvím grilů. Jak si vybrat ten správný? Řiďte se jedním jednoduchým pravidlem a tím je, že čím dražší gril si pořídíte, tím bude jeho funkčnost lepší. Mohou ale existovat i výjimky, proto si tuto investici pořádně promyslete a nejprve si zjistěte všechny potřebné informace.


Dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí patří mezi tradiční. Mají vlastnosti, které se nejvíce blíží k přípravě pokrmů na otevřeném ohni. Jakmile dřevěné uhlí začne hořet, mění se na žhavé uhlíky. Dřevěné uhlí má spoustu výhod - nízké ceny, manipulace a údržba grilu je snadná a každý pokrm obohatí vůně kouře. Kvůli nízkým pořizovacím cenám u tohoto grilu najdeme i nevýhody. Příprava (rozpálení grilu) trvá dlouho, teplota se nedá regulovat, při tomto způsobu grilování se spotřebuje více paliva než u jiných grilů a jakmile zafouká, tak vám vylétne popílek z uhlíků. Ale největší nevýhodou je odkapávající tuk z pokrmů. Ten se postupně spaluje a tím vytváří jedovaté zplodiny.


Plyn

Plynové grily mají hořáky, které jsou připojeny na propan-butanovou láhev. Proto se nemusíte bát, že by vás ohrožoval nepříjemný popílek a jedovaté zplodiny. Snadně se s nimi manipuluje, plamen a tudíž i teplotu můžete snadno regulovat a můžete začít grilovat téměř okamžitě. Nevýhodou je vyšší finanční investice a také fakt, že se propan-butan hůře shání.



Lávové kameny


Ty prakticky nejsou přímým zdrojem tepla, protože k rozžhavení potřebují buď plyn nebo elektřinu. Přesto mají jednu výhodu, oproti dřevěnému uhlí. Jelikož jsou lávové kameny porézní, umějí nasát tuk, který se tak nepřepaluje a jak už jsme se zmínili výše, nemusíme se bát jedovatých zplodin. Také je po jednom použití nemusíte vyhazovat. Vydrží totiž mnohem déle než jiná paliva. Pokud je bude třeba vyměnit, poznáte to dle toho, že se začnou drolit.


Příště se dozvíte o plynových grilech se systémem RTS, a také si něco řekneme o elektrických a vodních grilech.


přidejte na:

07. 07. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář