Na jakou přípravu jídla se ten, který tuk hodí?

Sádlo, máslo, olej – víme, co je lepší a zdravější? Na jakou přípravu jídla se ten, který tuk hodí?

Máslo je velmi dobře stravitelné a výborně chutná. Nejlepší je ho používat k omaštění již hotových jídel. Nehodí se totiž na smažení, protože je v něm hodně vody a mléčných bílkovin, připaluje se a vznikají tak zdraví škodlivé látky. Na pečení, do máslových krémů nebo rozpuštěné a obohacené bylinkami jako přeliv na zeleninu a brambory je téměř nenahraditelné. Výborně se hodí k pečení ryb jako je pstruh, štika, losos nebo kapr.

Olej - obecně obsahuje málo cholesterolu a je tudíž zdravý. Ovšem není olej jako olej. Většina z nich se sice hodí na smažení, ale například slunečnicový je méně odolný vůči vysokým teplotám a olivový by se na smažení neměl používat vůbec. Ten je mnohem lepší ve studené kuchyni na saláty a také na potírání pečených ryb a masa.

Tuk na smažení - na smažení a fritování při vysokých teplotách je skvělý některý z tuků na smažení. K pečení nebo omaštění ho však nepoužíváme – nemá dostatečně jemnou chuť.

Tuk na pečení je už podle názvu určen především do moučníku. Ať už do těsta nebo na krémy, v obou případech nahrazujeme máslo. Má oproti němu jednu výhodu – je většinou lacinější variantou a navíc neobsahuje tolik tuku. Hlavním záporem, zejména u náplní, je jeho chuť, která je ve srovnání s máslem ihned rozpoznatelná. U těst s tím problémy nejsou.

Sádlo – nezdravé, ale výborné. Obsahuje sice skutečně dost cholesterolu a také je velmi kalorické – ale ta chuť. Pokud ho nebudeme jíst denně na krajíci chleba, určitě si ho můžeme dopřát. Výborné je na smažení, protože neobsahuje vodu. Můžeme ho také míchat 1:1 s olejem. Např. rybám tak při smažení odejmeme jejich rybí pachuť a řízečky budou šťavnatější. Skvělého efektu dosáhneme i při pečení masa nebo moučníků.

Margarín obsahuje hodně vody, proto se nehodí pro vaření a dušení ani pečení. Je však dietní a vhodný nejen pro redukci váhy, ale také při šetřících žlučníkových, jaterních a dalších dietách. Rozpuštěný margarín můžeme použít na pomaštění brambor nebo zeleniny. Nejvíce ho však využijeme pro mazání na pečivo nebo při přípravě různých pomazánek.

přidejte na:
veka

02. 06. 2010


Další články

Přidat komentář
Ajaja
Nu, jak je vidět, každé jídlo skoro vyžaduje jiný tuk. Já zpravidla používám především olivový olej - hlavně na minutky a před závěrem přidávám do výpeku oříšek másla na zjemnění chutě. Pokud peču vepřové či vařím guláš, pak zase zásadně na sádle. Peču-li kuře, jdu do másla... Hlavně se to nesmí přehánět. Ostatně i naši vědátoři již dnes slevují a přiznávají, že máslo i sádlo až tak zdraví škodlivé nejsou, že ani tolik doporučované margaríny zase nejsou až tak zdravé. Takže bychom se měli rozhodovat hlavně podle chutí, aby ta výsledná prostě lahodila našim zmlsaným jazýčkům.

Ajaja 03. 06. 2010, 19:43

Ajaja
No vidíš, a zrovna pro smažení řízků odjakživa používám omegu....

Ajaja 08. 02. 2011, 21:54

Roxana
Vepřový řízek mne ani nenapadne smažit na oleji, jedině sádlo, taky jsem podlehla davové psychóze a propagandě. Ale teď se vracím k sádlu.

Roxana 26. 01. 2011, 12:55

Roxana
Milá Ajajo, svůj k svému - se říká. Sádlo jsem takřka za vdana nepoužívala, nyní olivové oleje a sádlo,máslo... od té doby, co mám vysoký cholesterol jsem ho začala používat. Jsem totiž recesista. Ale na vepřové řízky se sádlo myslím hodí, protože je to z jednoho. Jinak - jak každému libo, ale já se poslední dobou dost "přejinačila". Dlužno podotknout, že mám pánve, kam nedávám nic a římský hrnec to samé. Jinak silon, tam též netřeba ničeho,ale zase o silikonu si myslím taky svoje... a po dlouhých a blbých řečech používám pečicí papír.

Roxana 09. 02. 2011, 12:48

Ajaja
Tak pečící papír také používám, sádlo také - to už jsem psala výše. K omeze jsem se dostala tak, že jsem zjistila, že to je tuk, který snese hodně vysoké teploty, než se začne přepalovat, takže na smažení je ideální. Já totiž řízky nejprve po jedné straně smažím hodně zprudka, po druhé straně už zvolna... Takže mi to takto vyhovuje. Ale jak říkáš, každý má jiný mustr, jiný jazýček, jinou zkušenost....

Ajaja 09. 02. 2011, 18:18