Nastal čas melounů

Meloun je to pravé osvěžení pro horké letní dny. Zažene žízeň i hlad, uspokojí chuťové buňky a ještě nám dodá potřebné látky pro zdraví a krásu.


Je meloun ovoce nebo zelenina?

Spousta lidí si myslí, že je to ovoce, protože má sladkou chuť, ale to je omyl. Jedná se o zeleninu z čeledi tykvovitých, stejně jako dýně, cuketa nebo okurka. Svůj název získal z řečtiny a znamená ,,zralé jablko”. Původně pochází z Afriky, odkud se přes Asii dostal až do Evropy. Dnes se nejvíc pěstuje v Řecku, Španělsku, ale i v ostatních středomořských zemích. Dá se vypěstovat i u nás, například v teplejších oblastech Jižní Moravy. Existují dva hlavní druhy melounů - vodní a cukrový. Nejznámější a nejoblíbenější je meloun vodní. Má sytě zelenou slupku a sladkou, šťavnatou dužinu, která je nejčastěji červené barvy. Existují ovšem i odrůdy se žlutou dužinou. Při jeho nákupu si dejte pozor, zda má suchou stopku a při poklepu vydává dutý zvuk. To bývá většinou známkou jeho zralosti. U cukrových melounů je výběr jednodušší. Zralý má typickou sladkou vůni. Je menší než vodní a dužinu má žlutou.


Co obsahuje?

Přestože je z 90 % tvořen vodou, může se chlubit velkým množstvím vitamínů a minerálů. Je to především vitamín A, důležitý pro zdravé oči, vitamín C, který chrání naše tělo před volnými radikály a taky vitamín B6, pomocí něhož tělo vytváří mozkové látky, pomáhající zvládnout úzkost a paniku. Z minerálů obsahuje draslík, jehož nedostatek způsobuje svalové křeče, dále vápník, hořčík, zinek nebo železo.


Příznivé účinky melounu

Díky vysokému obsahu vody je močopudný. Toho se využívá například při léčení ledvinových onemocnění. Rovněž posiluje stěny střev, což pozitivně působí proti zácpě. Hydratuje a čistí tělo, pomáhá zhubnout a omládnout. I když je sladký, obsahuje pouze 3 - 12 % cukru, proto patří do zdravých diet a detoxikačních kúr.


Využití melounu

V kuchyni ho nejčastěji konzumujeme samotný nebo přidáváme do různých ovocných salátů, nealkoholických i alkoholických koktejlů nebo i do zeleninových salátů se sýrem a ořechy. Své zastoupení má také v kosmetice. Je součástí šampónů, tělových krémů, sprchových gelů, ale i například parfémů. Smícháním s tvarohem a medem si můžete doma vyrobit i hydratační pleťovou masku. Ze semínek si připravíte skvělou masku, která působí blahodárně na mastnou pleť. Rozmixujete dvě polévkové lžíce melounových semínek, smíchejte se dvěma lžícemi smetany, pak nanesete na pleť a nechejte 30 minut působit. Poté důkladně opláchněte.

Takže využijme příznivé účinky těchto plodů a vychutnejme si melounové léto.
přidejte na:

30. 06. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář