(Ne) kvalitní rajčata

Rajčata jsou nejoblíbenější zeleninou nás Čechů, tedy alespoň to tvrdí statistika ministerstva zemědělství. Každý Čech sní průměrně 12,2 kilogramů rajčat za rok. Představte si, že cibule, která si přidává téměř do každého jídla je až na druhém místě. Podle odborníku na výživu je to v pořádku. Rajčata obsahují barvivo lykopen, které podporuje činnost oběhového systému a srdce. Ale kolik lykopenu opravdu rajčata obsahují? Této otázce se věnoval časopis dTest 12/2010.

56421_medium

Rajčata u velkopěstitelů

Rychlostí blesku se na internetu začala šířit zpráva, která rajčatům zrovna nelichotí. Nejde o rajče samotné, ale o jejich úpravu, na které se podílejí velkopěstitelé, než se rajčata dostanou na náš stůl. Co se s nimi tedy děje? Že se rajčata sklízejí ještě zelená, asi není závratná novinka. Čím dále je producent od nás, tím se rajčata dříve sbírají, aby na našich pultech byla krásně červená. Ale víte, že se rajčata močí v chlorových koupelích? Chlorová koupel zbaví rajčata bakterií. Koupel trvá asi dvě minuty, ale i během této krátké doby rajče část tekutiny vstřebá, zvlášť pokud má porušenou slupku. Po koupeli se rajčata ukládají do zrací komory. Tady se dva až tři týdny povalují v ovzduší doplněném etylenovým plynem. Už má červenou barvu, ale pro ještě lepší vzhled se voskuje. Voskováním se zároveň zabrání odpařování vody z rajčat, scvrkávání a vráskám. Některé voskové deriváty jsou z petroleje, pro zjemnění mohou být obohaceny mýdlem.

Injekce umělého barviva?

Internetová zpráva tvrdí, že do rajčat je injekčně vstřikováno umělé barvivo, pro dosažení jednotného vzhledu rajčat. Jak to s barvivem doopravdy je? Zprávu na internet umístil jako první studen filozofie z Olomouce. Nebyl ovšem schopen říci odkud tuto informaci čerpal. Nakonec uvedl knihu Williama Reymonda, Jedy – víme, co jíme. Představte si, že do každého rajčete je injekčně vstřikováno barvivo. Je to vůbec proveditelné? Podle předsedy Zelinářské Unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana je to nesmysl. Přiznává, že se rajčata sklízejí zelená a zrají pomocí ethylenového plynu. Dokonce se v některých státech ošetřují gama zářením, aby se nekazila. Ale injekce popírá.

Odkud se dováží a kde se u nás pěstují?

Bohužel většina rajčat na našem trhu má původ v cizině. Nejčastěji putují z Nizozemska, Španělska, Turecka, Maroka, Senegalu, Francie a Belgie. U nás zbyli pouze dva producenti rajčat. Jde o Zemědělské družstvo Hodonice u Znojma a o společnost Jižní Morava v Tvrdonicích u Břeclavi. Ani tady nejsou rajčata pěstovaná na slunci. Kvůli škůdcům a krupobití se pěstují ve sklenících. Proti škůdcům se zde nasazuje biologická ochrana, tím pádem dostane zelenina méně pesticidů. I ve slunečném Španělsku se pěstují v obřích fóliovnících.

Odkud jsou nejlepší?

Chcete opravdu chutné rajské jablko? Pak studujte krabičky a obaly. Až narazíte na Nizozemsko, Belgii nebo Francii, neváhejte. Tyto státy mají špičkové technologie a výbornou kvalitu sklizně. Tyto dva faktory zaručují nejchutnější plody.

V sezóně jsou nejlepší

Toto tvrzení neplatí jen pro rajčata, ale pro ovoce i zeleninu obecně. Sezónní rajče je šťavnatější, křehčí a vyžaduje kratší dobu tepelné úpravy.

Rajče v obchodě

Prodej rajčat se musí řídit unijní normou FFV-36 z roku 2008. Tato norma nařizuje, že prodávaná rajčata musí být čistá, celá, zdravá, čerstvého vzhledu, bez poškození dužniny a prosté škůdců. Plody musí být natolik vyvinuté a v takovém stavu, aby vydržely přepravu, manipulaci a byly dovezeny v uspokojivém stavu. Rajčata se podle normy dělí do tří jakostních tříd. Rajčata spadající do výběrové třídy musí být bez zelených prstenců kolem stopečné jamky a bez nedostatků. Rajčata první třídy jsou pevná, bez prasklin a zelených prstenců kolem jamky. Jsou zde tolerovány menší vady. Rajčata spadající do druhé třídy jakosti musí být pevná, bez nezhojených prasklin. Jsou u nich povoleny drobné zhojené praskliny o délce maximálně 3 centimetry. Tolerují se také vady týkající se barvy a tvaru. Rajčata žádné jakostní třídy nesmí být poškozena hnilobou nebo poškozené jiným způsobem, který znemožňuje konzumaci rajčete. Jakostní třída rajčete musí být vždy označena. Co se týče rajčat prodávaných ve spotřebitelském balení, musí být stejné odrůdy a původu. Balení první třídy a výběr musí obsahovat rajčata stejné zralosti i barvy. Na balení musí být vždy označena země původu, popřípadě balírna.

Chcete-li se dozvědět o této problematice rajčat více, nalistujte stranu 25 časopisu dTest 12/2010.

přidejte na:
Kate

12. 01. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Božen, nejkvalitnější rajčata z Nizozemí, Belgie..? To si děláte legraci?

Jiří 12. 07. 2013, 01:26

Chybějící obrázek
Přesně, sám se v Holandsku žil a po zkušenostech se začal Holandským rajcatum vyhýbat. Tahle dezinformace vrhá špatně světlo na celý článek.

Peter 27. 11. 2015, 17:54