Netradiční vánoční saláty


Máte svůj osvědčený rodinný recept na vánoční bramborový salát? Připravujete ho rok co rok? Chtěli byste letos vyzkoušet něco jiného a třeba i zdravějšího? Vždyť salát nemusí být jenom klasický s množstvím majonézy. I tak jsou vánoční svátky zátěží po naše zažívání a linii. Ze všech těch dobrot zbytečně nabereme několik kilogramů, kterých se pak těžko zbavujeme. Zkuste si letos připravit dietnější, ale stejně chutný salát. Dáme vám několik tipů. 

Bramborový salát se šunkou a řapíkatým celerem 

Budeme potřebovat: 750 g brambor, 4 vejce, 2 řapíky celeru, 2 šalotky, 2 mrkve 1 jablko, 200 g sterilovaného hrášku, 150 g šunky, 4 kyselé okurky, lžičku dijónské hořčice, sůl, pepř, kysanou smetanu nebo jogurt. 

Brambory uvaříme ve slupce, vychladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer také uvaříme a nakrájíme. Smícháme brambory se všemi surovinami nakrájenými na drobno, ochutíme hořčicí, solí, pepřem a přimícháme kysanou smetanu nebo jogurt. Necháme vychladit. 

Salát z brambor a čerstvé zeleniny 

Připravíme si: 1 kg brambor, 1 čerstvou salátovou okurku, 3 papriky (různé barvy), nakládané žampióny, svazek ředkviček, 2 rajčata, jogurt, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 2 vejce natvrdo, sůl, pepř, zelenou petrželku. 

Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme ostatní zeleninu také nakrájenou na kostičky, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a přidáme jogurt. Ozdobíme vejci nakrájenými na měsíčky a zelenou petrželkou.

Salát s vejci a bylinkami

Ingredience: 750 g brambor, 2 dl jogurtu nebo kyselého mléka, 2 vejce natvrdo, dijónská hořčice, pažitka, jarní cibulka nebo řeřicha, sůl, pepř. 

Žloutky z uvařených vajec utřeme s hořčicí, přidáme jogurt nebo kyselé mléko. Pak přimícháme pažitku, cibulku nebo řeřichu (případně všechno). Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na plátky a promícháme s připravenou omáčkou. Zdobíme sekaným bílkem. 

Tak co, zůstanete u tradice nebo připravíte letos na Vánoce něco jiného? Ať už se rozhodnete jakkoliv, v každém případě vám přeji příjemné svátky plné těch nejlepších lahůdek.


přidejte na:
Jana Smidži

18. 12. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář