Ochutnávka skandinávské kuchyně

Norská, finská, dánská a švédská kuchyně byla ještě nedávno velice střídmá. Základ skandinávské kuchyně tvořily především ryby, mořští raci, mléko a mléčné výrobky. Díky moderním technologiím došlo v těchto zemích ke změně v potravinářského průmyslu. Nyní je zde vyráběn široký sortiment mléčných výrobků a sýrů vysoké kvality. Skandinávská kuchyně je synonymem zdravé výživy a je gastronomicky vyspělá. Hlavním jídlem dne skandinávské kuchyně je večeře. Nejoblíbenější jsou polévky, nikdy nechybí jakkoli upravená ryba. Maso se nejčastěji podává dušené či pečené se zeleninou. Večeře je doplněna podáváním sýrů, ovoce a desertů.

27452_medium

Jaké maso?

Největší využití zde nachází hovězí a vepřové maso, méně pak maso telecí. Mezi lahůdky těchto zemí patří uzené skopové a jehněčí maso a maso mleté. Sobí maso je především specialitou Finů a Laponců. Drůbeží maso zastupuje hlavně maso kuřecí, je velice oblíbené ve Finsku. K přípravě svátečních pokrmů se používají husy a kachny, které se plní jablky. Husí a kachní maso je také často upravováno uzením a podávané za studena. Oblíbený je bažant či holub plněný masovou náplní. V Norsku jsou tradiční masové karbenátky kjottkaker, jehněčí kotlety lammekoteletten, skopová kýta trestek, masová směs farikal, vepřové žebírko svineribbe a sobí steak reinsdyrstek.

Oblíbené ryby

Ryby tvoří základní obživu obyvatel Skandinávského poloostrova. Konzervované ryby ze skandinávských zemí jsou známy po celém světě. Za nejlepší rybu je považován baltický herinek neboli slaneček. Známou švédskou specialitou je uzený úhoř a sleď na všechny způsoby, nejčastěji v kombinaci s koprem. Ve Finsku je oblíbený losos, treska, pstruh, sleď a štika. Norskou specialitou jsou ústřice, humři a krevety z fjordů, z ryb pak losos, makrela, pstruh a treska.

Polévky

Ve všech zemích Skandinávského poloostrova jsou oblíbené syté a krémové polévky. Například hustá hrachová polévka.

Kvalitní sýry

Sýry v různých podobách se v těchto zemích podávají v průběhu celého dne. Kombinují se s ovocem, zeleninou a ořechy, přílohu tvoří chléb. Norsko produkuje velmi kvalitní sýry jako Gudbrandsdalsost, Snofrisk, Gietost, Jarlsberg a další.

Ovoce a zelenina

Ve Finsku je oblíbené lesní ovoce, například borůvky a moruše. Dominantní finskou zeleninou je kapusta a různé druhy hub. V Dánsku a Švédsku si velice oblíbili křen, kopr, červenou řepu, listovou zeleninu, houby a z ovoce především bobulové plody.

Co k pití?

Obyvatelé těchto národů patří k přeborníkům v pití kávy. Dánové jsou v průměrné spotřebě kávy za rok na čtvrtém místě, za Finskem, Norskem a Islandem. Švédové obsadili páté místo. Také pivo je v těchto zemích častým nápojem. Největším vývozcem piva na světe je pivovar Carlsberg v Kodani. Tradičním skandinávským alkoholickým nápojem je akvavit. Destiluje se z brambor nebo obilí. Během druhé destilace se přidávají bylinky jako kmín, kopr, anýz, koriandr a fenykl. Obsah alkoholu v akvavitu je až 45 %. Často se pije na ex z ledových panákových skleniček a zapíjí se pivem. Norové s oblibou popíjejí tradiční medové víno mjod.

Švédský stůl

Jde o gastronomickou zvláštnost, která se stala tradicí v celé Evropě. Švédský studený stůl nabízí různé druhy studených pokrmů včetně ryb, masa, drůbeže, sýrů, zeleniny a pečiva. Na pravém švédském stole nikdy nechybí slaneček.

přidejte na:
Kate

15. 06. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Moc pěkný článek. Je vždy zajímavé poznat zvyky lidí z jiných zemí. Moc se mi líbí jejich zdravý způsob stravování. Myslím si že by jsme se v tomto směru jako národ mohli také trošičku polepšit. I když občas si dopřát tu tlačenku taky není žádný prohřešek :-)

Robin Bortlík 16. 06. 2010, 14:07