Odpalované těsto neboli “pâte à choux”


Pokud jste odpalované těsto ještě nepřipravovali a bojíte se, že ho pokazíte, nemějte strach. Stačí se jen držet návodu a určitě se vám to podaří.


Zajímavosti


  • Z odpalovaného těsta vzniká spousta luxusních moučníků jako například Croquembouche, což je slavnostní pyramida, kterou tvoří odpalované kuličky. Ty jsou spojené karamelem a navíc ještě ozdobené karamelovou nití. Tento recept je poněkud složitější a ve Francii mají dokonce mezinárodní cukrářskou soutěž v níž se utkávají nejlepší z nejlepších právě v přípravě této delikatesy.

  • Dalším světoznámým moučníkem z odpalovaného těsta jsou Profiteroles. Jedná se o plněné kuličky z odpalovaného těsta, které jsou zdobné čokoládovou omáčkou.

  • Možná znáte i kousky těsta, které se smaží v oleji a podávají se pouze se skořicovým cukrem a lahodnou omáčkou (čokoládová či ovocná). Říká se jim Churros.


Základní recept na odpalované těsto (1 plech)


  • Plnotučné mléko - 240 ml

  • Máslo - 125 g

  • Hladká mouka - 170 g

  • Cukr, sůl - špetka od každého

  • Vejce - 5 ks


Dejte si předehřát troubu na 180 °C a vajíčka si vyndejte z ledničky, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Do hrnce nalijte mléko a vhoďte do něj i máslo a začněte vařit. Vařte tak dlouho, dokud se vám nerozpustí máslo. Pak tam můžete pomalu nasypat mouku a přidat špetku cukru a soli. Vařením se těsto tzv. “odpaluje” ode dna hrnce.


Vařte tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit. Pak hrnec odstavte a nechte směs vychladnout. Teď přichází na řadu vajíčka. Vždy rozklepněte jen jedno vajíčko, pomalu ho rozšlehejte a pak přidejte další. Až to bude důkladně promícháno, naplňte cukrářský sáček touto směsí. Pak si na plech rozprostřete pečící papír a na něj pak tvořte různé tvary. Pečte je v troubě tak dlouho, dokud neztvrdnou. Odpalované těsto je hotové, když se nepropadává.


přidejte na:

18. 07. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář