Odpalované těsto

Odpalované těsto se při pečení nafukuje, ale uvnitř zůstává duté. Pokud jste odpalované těsto ještě nepřipravovali a bojíte se, že ho pokazíte, nemějte strach. Stačí se jen držet návodu a určitě se vám to podaří.

#decodoma-nerez-nadobi-siroky


Z odpalovaného těsta vzniká spousta luxusních moučníků jako například Croquembouchecož je slavnostní pyramida, kterou tvoří odpalované kuličky. Ty jsou spojené karamelem a navíc ještě ozdobené karamelovou nití. Tento recept je poněkud složitější a ve Francii mají dokonce mezinárodní cukrářskou soutěž v níž se utkávají nejlepší z nejlepších právě v přípravě této delikatesy.

Dalším světoznámým moučníkem z odpalovaného těsta jsou Profiteroles. Jedná se o plněné kuličky z odpalovaného těsta, které jsou zdobné čokoládovou omáčkou.

Základní recept na odpalované těsto (1 plech)


  • Plnotučné mléko - 240 ml

  • Máslo - 125 g

  • Hladká mouka - 170 g

  • Cukr, sůl - špetka od každého

  • Vejce - 5 ks


Troubu předejřejte na 180 °C. Vyndejte vajíčka z ledničky, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Do hrnce nalijte mléko, přidejte máslo a začněte vařit. Vařte tak dlouho, dokud se vám máslo nerozpustí. Pak můžete pomalu sypat mouku a přidat špetku cukru a soli. Vařením se těsto tzv. “odpaluje” ode dna hrnce.


Vařte tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit. Pak hrnec odstavte a nechte směs vychladnout. Teď přichází na řadu vajíčka. Vždy rozklepněte jen jedno vajíčko, pomalu ho rozšlehejte a pak přidejte další. Až to bude důkladně promícháno, naplňte cukrářský sáček touto směsí. Na plech si rozprostřete pečící papír a na něj začněte tvořit různé tvary. Pečte je v troubě tak dlouho, dokud neztvrdnou. Odpalované těsto je hotové, když se nepropadává.

#damejidlo-siroky

přidejte na:
Šéfredaktor

25. 07. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář