Už jste ochutnali ajvar?

Jedná se o tradiční hustou omáčku z Balkánu, kde se používá jako příloha. Hodí se k pečeným či grilovaným masům, ale přidává se i do omáček. Ajvarem dochutíte těstoviny a můžete z něj připravit i pomazánky.

#tescoma-siroky 

Poctivý ajvar nepřipravíte do několika minut. Spíše se připravte, že vám vaření ajvaru může zabrat i několik hodin. Za tu námahu to ale určitě stojí. Jestli nechcete ztrácet tolik času, připravte si ajvaru větší množství, ať jej máte do zásoby


Ajvar (přibližně 1 l)

  • Lilek - 2 ks

  • Olej - 170 ml (slunečnicový)

  • Kapie (dlouhé červené papriky) - 5 kg

  • Sůl

Lilky dejte péct i se slupkou do předehřáté trouby na 200 °C minimálně na půl hodiny. Po upečení je nechte vychladnout a pak jim vydlabejte dužinu. Papriky nijak nekrájejte, jen je ogrilujte. Můžete je opéct i v troubě, záleží na vás. Hotové papriky poznáte podle tmavě hnědé slupky s malými puchýřky.

Dejte je do misky a na 15 minut je přikryjte fólií nebo je vložte do sáčku a uzavřete. Slupky pak půjdou snadněji dolů. Zbavte papriky i stopek a jádřinců. Pak je rozemelte v mlýnku na maso, také je můžete propasírovat lisem na brambory nebo je jednoduše nakrájíte nadrobno.

Jestli se ptáte, zda by nebylo možné je rozmixovat? Ano, můžete použít mixér, ale dejte pozor, ať je nerozmixujete na kaši. Směs pak dejte do hrnce, přidejte sůl a olej a pomalu vařte 3 hodiny. Udržujte směs těsně pod bodem varu a stále ji míchejte. Směs se musí dokonale propojit, jedině tak vznikne kompaktní pasta.

Po uvaření ji nalijte do sklenic, které ještě nakonec zavaříte. Sterilizovat byste měli asi 20 minut při teplotě 85 °C. Několik dní nechte ajvar odpočívat. Jakmile sklenici otevřete, dejte ji do lednice. Takhle vám může vydržet i měsíc. Jestli milujete pikantnější omáčky, můžete si do omáčky přisypat i trochu pepře nebo nakrájet chilli papričky.

#tescoma-akce-siroky

přidejte na:
Šéfredaktor

17. 08. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář