Ostrava černá pivu je věrná!

Už tuto sobotu 7. 6. 2014 to vypukne! V areálu pivovaru Ostravar se uskuteční dlouho očekávané a mezi lidmi velmi oblíbené Slavnosti pivovaru Ostravar. Ani letos nebudou chybět hvězdy hudební scény a úžasně vychlazené půllitry.

 

Již 14. ročník těchto slavností nabídne opět o něco víc než předchozí. Letos se poprvé budete moci podívat do přísně střežené spilky, která byla v roce 2011 modernizována a nyní patří mezi nejmladší v republice. Že nevíte co je spilka? Je to část pivovaru, v níž probíhá kvašení piva při teplotě 12° v  otevřených kádích a kde každé pivo dostává ten správný říz, a to přece stojí za to vidět.
Hudební program je rozdělen na dvě stage:

OSTRAVAR STAGE:

15.00 Mňága a Ždorp

17.00 Tata Bojs

19.00 Tomáš Klus

21.00 Divokej Bill

KRYŠTOF STAGE MODEROVANÁ RICHARDEM KRAJČEM:

14.00 Nebe

16.00 Dolls in the Factory

18.00 Ido

20.50 Lake Malawi

 

Další novinkou, která je pro vás připravena, je ochutnávka nového piva pivovaru Ostravar - ČERNÉ BARBORY. Představení tohoto piva je doprovázeno jedinečnou akcí pro jmenovkyně tohoto chmelového moku, jednoduše všechny Barborky mají vstup na Slavnosti pivovaru Ostravar ZDARMA

Jak se správně čepuje pivo?

Program sobotního dne je opravdu nabitý, avšak každý správný "pivař" by měl vědět, jak má správně načepované pivo vypadat. Základem je samozřejmě čistá sklenice (při větších akcích jsou akceptovatelné plastové půllitry), dalším podstatným bodem je teplota, která by neměla přesahovat 8°C. Samotné čepování pak probíhá stlačením kohoutu směrem od sebe napuštěním malého množství pěny do sklenice. Poté se páka stlačí směrem k  sobě a pivo se nechá pozvolna natékat po stěně do sklenice, která je pod kohoutem v úhlu cca 45°. Po naplnění sklenice se dopustí pěna. Takto správně načepované pivo má hustou pěnu bez větších bublinek. Správné načepování poznáme, i když nejsme přítomni procesu čepování, a to při konzumaci piva, kdy by pivní pěna měla zanechávat na sklenici kroužky, tzv. kroužkovat. Kvalita pěny je pro pivo důležitá, jelikož zabraňuje oxidaci a  změně senzorických vlastností piva.

Pivní speciality

Způsob čepování piva je úzce spjat s krajovými zvyklostmi a folklórem, proto existuje několik pivních specialit:

 

  • Mlíko = sklenice naplněná pěnou po skle s objemem cca 0,3l
  • Hladinka = typická pro piva plzeňského typu a  speciální restaurace plzeňského pivovaru
  • Čochtan = pivo s  výrazným řízem, prakticky bez pěny (tapické v  Americe a  Anglii)
  • Šnyt = tzv. ochutnávka piva, malé pivo ve sklenici o  objemu velkého piva, které se čepuje na "jeden zátah" a převládá pěna (rozdíl s „mlíkem“ je obsahu oxidu uhličitého)
Šnyt byl velmi oblíbeným pitím například Karla Čapka, který prohlásil, že šnyt „nezanikne, neboť s ním by zmizel oblíbený přechod a kompromis mezi „dát si jednu“ a „nedat si už nic“. Šnyt je aspoň něco víc než nic, i když to není plná sklenice. A proto se udrží jako většina kompromisů.“

 

přidejte na:
Šéfredaktor

04. 06. 2014

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář