Pampeliška v kuchyni


Pampeliška není jen nádhernou květinou. Je to v podstatě zelenina, která má i léčivé účinky. Možná proto se jí říká - smetánka lékařská. Možná je dobře, že o ní jako o zelenině mnoho lidí neví. Jinak by asi nerostla na každé louce a už by bohužel nebyla k sehnání zdarma. Celá rostlinka se dá využít a my vám poradíme, jak na to.


Účinky


Léčebné účinky nemá jen samotný květ, můžete využít i kořen a listy. Pampeliška pomáhá čistit krev a odstraňovat škodlivé látky z těla. Také je močopudná a doporučuje se užívat při poruchách jater, ledvin, žlučníku, močových cest a podobně.


Je vhodná pro diabetiky, neboť umí snížit hladinu krevního cukru. Taktéž pomáhá i revmatikům. Obraťte se na ni i v případě, že máte problémy s trávením a látkovou výměnou. Med z pampelišek se používá na zmírnění kašle a s pampeliškovým mlékem se prý dobře léčí kuří oka a bradavice.



Med z pampelišek (2 - 3 zavařovací sklenice)

  • Pampeliškové květy - 300 ks

  • Voda - 1 l

  • Krystalový cukr - 1 kg

  • Pomeranč - 1 ks

  • Citron - 1 ks




Květy důkladně opláchněte ve studené vodě a pak je dejte vařit minimálně na 20 minut. Po uvaření je odstavte a nechte je louhovat 24 hodin. Když vám voda zezelená, nemusíte se bát, tak to má být. Po 1 dni je zceďte do jiného hrnce a květy odstraňte. Do směsi pak přidejte cukr a šťávu z pomeranče a citronu.


Pozor ale, aby vám tam nespadly pecky. Směs dejte vařit a občas ji promíchejte. Počkejte až zhoustne (asi za 2 hodiny - možná dřív) a hotovou dávku medu poznáte dle zlaté barvy a bude hustý jako běžný včelí med. Je důležité, abyste vařili pomaleji, jinak se vám cukr při karamelizaci připálí. Pak už jen med nalijte do sterilních zavařovacích sklenic a pořádně zavíčkujte.


Pampeliškový čaj


Tento čaj pomáhá při pálení žáhy nebo žaludečních, ledvinových a trávících potížích. Připravte si menší hrnec a dejte do něj 1 vrchovatou lžičku nařezaného sušeného kořene pampelišky a zalijte ¼ litru vody. Krátce povařte a nechte vyluhovat přibližně 15 minut.




přidejte na:

25. 07. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Je hezké, že teď, na konci července dáváte článek o pampeliškách a recepty z nich, ale poraďte mi, kde je teď mám natrhat?

Marcianto 25. 07. 2016, 20:00