Pangasius 3x jinak

Pangasius neboli pangas je sladkovodní asijská ryba s masem bílé barvy. Délkou svého těla je podobná naší štice, ale narozdíl od štiky může vážit až 50 kg. Neobsahuje moc kalorií, postrádá kosti a ani tak nezapáchá jako ostatní ryby. Proto je v naší kuchyni oblíbenou rybou.

#tescoma-velmi-siroky 

Pečený pangasius s chřestem a vejcem

Chřest vás dostane lahodnou, nevšední chutí. Tato zelenina oznamuje příchod jara a řadíme ji do skupiny asparágusů. Konzumovat lze pouze mladé výhonky. Jsou bohaté hlavně na vitamín A, B, C, E a K. Obsahují ale také spoustu vápníku, hořčíku, vlákniny, železa a selenu. Rozlišujeme jej podle barvy - na bílý, zelený a světle fialový.

Můžete jej naservírovat jako předkrm nebo z něj můžete vykouzlit i fantastický hlavní chod. Připravujeme z něj krémové polévky, hodí se i na zapékání, do rizota, do salátů nebo jen jako příloha ke steakům. Pečeme z něj i slané koláče a také se využívá v orientální kuchyni.

Zapečený pangasius

Pangasius v kuchyni upravujeme podobně jako tresku. Můžeme jej opékat, grilovat, péct, dusit nebo smažit. Jelikož nemá výraznou chuť, můžete ji doplnit pomocí ořechů, sýrů, zeleniny, slaninou či pálivým kořením.


Hodí se k němu i houby, křen, limetky, kapary, víno nebo špenát. V obchodě vybírejte jen takové čerstvé kusy, které mají lesklou kůži, nezapáchají a mají jasné oči. Pokud si jej chcete zmrazit, vydrží vám v mrazáku maximálně 1 rok.

Marinovaný pangasius s fazolkami

Zelené fazolové lusky jsou nenáročnou zeleninou na pěstování. Čím více prý sklidíte fazolí, tím větší množství můžete očekávat při další sklizni. Fazolové lusky můžete sklízet již v červnu a otrhávat je můžete opakovaně vždy 1x týdně. Tak podpoříte růst nových květů a odstartujete tím i zrání dalších plodů.

Na jedné rostlince lze vypěstovat až 2 kg fazolek, což rozhodně stojí za to. Před požitím je však nesmíte zapomenout tepelně upravit. Jsou totiž jedovaté. Také se doporučuje odstranit stopky, které jsou příliš tvrdé ke konzumaci. Když si z nich připravíte odvar, není to jistě žádná gastronomická lahůdka, ale má ohromující léčivé účinky, které jsou využívány při léčbě cukrovky, ledvinových potížích nebo při kožních problémech.

#tescoma-akce-velmi-siroky 

přidejte na:

24. 11. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář