Pažitkové menu o třech chodech

Pažitka je bylinka, která se dá pěstovat v domácích podmínkách celoročně například v květináči na kuchyňském okně. Toje také jednoduchý způsob, jak ji mít větší část roku čerstvou a ihned po ruce.

Při vaření ji používáme nejlépe tepelně neopracovanou, jen tak si udrží vysoký obsah vitamínu B2 a C, provitamínu A, minerálních látek a silice se sírou, anebo ji přidáváme až ke konci vaření.

V tomto článku Vám nabízíme inspiraci na tříchodové menu složené z předkrmu, polévky a hlavního chodu, ve kterém všechny recepty obsahují pažitku jako jednu z hlavních složek výtečné chuti.

Roquefort je francouzský sýr pojmenovaný podle obce, ve které vznikl. Jedná se o velmi výrazný polotvrdý plísňový sýr vyráběný jedině z ovčího mléka.

Zraje v jeskyních pohoří Combalou, v průběhu výroby je propíchán jehlami, aby se ušlechtilí plíseň dostala také dovnitř sýra.

Českou alternativou sýru Roquefort je Niva, která se vyrábí z kravského mléka.





Pekingské zelí není obvyklou surovinou do polévek, ovšem je blízkým příbuzným českého zelí, a proto jej neváhejte vyzkoušet! Jistě budete příjemně překvapeni a pekingské zelí se stane oblíbenou surovinou ve Vaší kuchyni.

Jedná se o zeleninu s velmi nízkým obsahem kalorií, je tedy více než vhodná k použití při jarní dietě a detoxikaci. Jeden kilogram má pouze 650 kJ. Dále je velmi bohaté na vitamíny, udává se, že mladé listy mají více vitamínu C, než citrony. Obsahuje látky s příznivým účinkem na zažívací trakt a také protisklerotické složky.




Jíška je tradiční základ všech světlých omáček. Dále bývá nazývána zásmažkou nebo také zápražkou dle rodinných či krajových zvyků.

Připravuje se z mouky a tuku, jejich poměr vy měl váhově odpovídat. Mouka je nejčastěji používána hladká pšeničná, ovšem můžete použít i například kukuřičnou mouku.

Postup její výroby je velmi snadný - do rozpáleného tuku se vhodí mouka a míchá se nepřetržitě tak dlouho, až dosáhne požadované barvy. Čerstvě připravená se pak přidává do polévek a omáček, kde musí projít varem nejméně 20 minut, aby byla stravitelnější. Pro urychlení přípravy se často používá jíška granulovaná.


#butlers-akce-siroky

přidejte na:
Eliška

11. 04. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář