Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Pickles -přírodní zásobárna zimních vitamínů


Už jste slyšeli název pickles? Víte, o co se jedná? Je to vlastně zkvašená zelenina, pomocí které můžeme výrazně ovlivňovat své zdraví. 


Tradice kvašené zeleniny 


Nakládání a přírodní kvašení zeleniny má tisíciletou tradici. Tento způsob používali už naši předkové pro uchování zeleniny především v zimním období, kdy čerstvá nebyla k dispozici. Díky mléčnému kvašení si zelenina uchovává své vitamíny a u některých druhů se jejich množství dokonce zvyšuje. Rovněž starověcí námořníci vyráželi na své plavby se zásobou kvašené zeleniny (především zelí), která je ochraňovala před kurdějemi. Bohužel, díky tomu, že v dnešní době je zelenina dostupná po celý rok, metoda kvašení upadá v zapomnění. A to je obrovská škoda. 


Co obsahuje kvašená zelenina? 

Díky kvašení vzniká velké množství vitamínu C, vitamíny skupiny B , dále pak draslík, hořčík, fluor a kyselina mléčná. Obsahuje také enzymy, které pomáhají regenerovat buňky. Nadopuje vás probiotiky, které zvyšují obranyschopnost organismu. 


Léčivé účinky pickles 

Aktivuje imunitní systém v boji proti bakteriím a virům. Posiluje zažívací orgány, působí jako prevence proti jejich zánětům, pomáhá vylučovat toxiny z těla a samozřejmě nás chrání před chřipkou a nachlazením. Umožňuje také bojovat proti únavě, zvyšuje odolnost proti stresu a snižuje vysoké hodnoty krevního tlaku. Je doporučována pro lidi, kteří trpí žaludečními nebo dvanácterníkovými vředy, neboť dokáže urychlit proces hojení. Kvašená zelenina obsahuje velké množství vlákniny a proto je velmi účinným pomocníkem při zácpě. 


Jak si pickles připravíme 

Její příprava není náročná. Potřebujeme 1 kg zeleniny vhodné ke kvašení - např. zelí, mrkev, červenou řepu, cibuli, kedlubnu, květák apod. Pak jenom mořskou sůl, kmín a skleněnou nebo kameninovou nádobu s víkem. Zeleninu nakrájíme na drobné kousky, smícháme se solí a kmínem a dobře prohněteme rukama. Necháme chvíli odležet. Pak ji napěchujeme do nádoby a zatížíme kamenem nebo sklenicí s vodou. Necháme kvasit 3 - 5 dní při pokojové teplotě.


Konzumace pickles 

Kvašená zelenina nejlépe působí, když se jí často, nejlépe po malých dávkách. Stačí malá miska denně nebo obden, která vám zajistí přísun potřebných látek. Je velice vhodná také jako příloha k těžce stravitelným nebo smaženým pokrmům nebo jako součást salátů. Pokud možno, neupravujeme ji tepelně. Zničili bychom vitamíny a enzymy, které obsahuje. Zkuste si udělat svou domácí kvašenou zeleninu. Není to nic složitého a ve srovnání s kupovanou, která obsahuje různé konzervanty a potravinářské přísady, vám dodá daleko více vitamínů a zdraví prospěšných látek.


Fotogalerie

Jana Smidži

10. 02. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře