Piniové oříšky


Piniové oříšky - semena borovice


Nejsou to oříšky v pravém slova smyslu. Mezi ořechy jsou raritou, neboť se vlastně jedná o semena borovice. Borovice patří mezi nahosemenné rostliny, což znamená, že semena nemají v plodech. Plodem jsou samičí květy, jenž ukrývají semena v prostorech mezi dřevěnými šupinami šišek.


Je to nasládlá oříšková pochoutka, kterou si můžete zpestřit své běžné recepty. Borovice pinie (neboli Pinus pinea), ze které tyto malé dobrůtky pocházejí, se nachází u Středozemního moře, kde dorůstá do výšky až 25 m. Může být široká až 20 m. Jádra jsou uvnitř bílá a říká se jim “piňoli” - odtud název piniové ořechy.


Účinky


Piniové oříšky prospívají cévám a srdci, posílí váš nervový systém, plíce a dokonce i pohlavní orgány. Pomáhá léčit suchý kašel, čistí střeva a působí lehce projímavě. Ulevuje od stresu, pomáhá při úzkostných stavech či vyšší duševní zátěži. Piniové oříšky jsou vhodné konzumovat při anémii. Snižují chuť k jídlu a jsou vhodné pro celiaky.


Piniové oříšky v kuchyni


I přes jejich zajímavou a lahodnou chuť se často nepoužívají. Pokud si je budete chtít pořídit, počítejte s tím, že si za malé množství pořádně připlatíte. Dají se sehnat běžně v obchodech s potravinami, na trhu, v supermarketech, v obchodech, které se specializují na zdravou výživu či na sušené plody a ořechy. Měli byste je vždy skladovat v uzavřené nádobě při relativní vlhkosti a na temném místě.


Vybírejte pouze takové, které vám budou vonět. Nahořklý zápach by rozhodně vydávat neměly. Pokud takto zapáchají, znamená to, že mohou být mezi jedlými semeny i nejedlé, jenž můžou za paralyzování vašich chuťových buněk. Někdy to může trvat několik dní. Proto se doporučuje nejíst najednou větší množství a také byste je měli pořádně rozžvýkat.


Používají se k přípravě masitých nádivek, slouží i jako ozdoba hotových jídel, skvěle se hodí do salátů, rýže, marmelády, omelety, také je můžete přidat do slaného či sladkého pečiva nebo je přidejte ke špenátu. Můžete je přidat i k těstovinám, ovoci a zelenině.


přidejte na:

09. 05. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář