Pomelo - obr mezi citrusy


Podzim a zima je období, kdy konzumujeme ve zvýšené míře různé druhy citrusů. Zásobují nás především vitamíny, které chrání náš organismus před nachlazením a chřipkou. Mezi ně bezesporu patří také pomelo, obr mezi citrusy. Plod pomela dorůstá až 5 kilogramů, ale více jsou vidět plody okolo 1 kilogramu. 

Odkud pochází? 

Pomelo pochází z jihovýchodní Asie, volně roste v Thajsku, Indonésii, a Malajsii. Pěstuje se také v některých státech USA nebo v Japonsku. Roste na trnitém, stálezeleném stromu, který dorůstá výšky až 15 metrů. Kůra pomela má žlutozelenou až oranžovou barvu. Je velmi tlustá, ale dobře se loupe. 

Co obsahuje? 

Pomelo má stejné množství vitamínu C jako citrón a mnohonásobně více než třeba jablko. Dále je zdrojem sodíku, železa, draslíku a vitamínu A. Právě díky zvýšenému podílu draslíku, minimu kalorií a tuku se doporučuje jeho konzumace při snaze o snížení cholesterolu a prevenci proti srdečním chorobám. Mimo to léčí kašel, zlepšuje odhlenění dýchacích cest, skvěle vás zasytí. Jak už bylo řečeno, obsahuje velmi málo kalorií a proto je dobrým pomocníkem při hubnutí. Odstraňuje také intoxikaci alkoholem a pomáhá tak při kocovině. V létě je výborným zdrojem tekutin. Při nákupu je velmi důležité, aby bylo zabaleno v celofánu, jinak jeho dužina velmi rychle vysychá. 

Jak pomelo konzumovat? 

Jí se syrové, bez slupky a to většinou přímo nebo se může přidávat do ovocných salátů pro zpestření chuti. Před samotnou konzumací ho oloupejte z tlusté slupky a zbavte bílé části kůže. Pak ho rozdělte na měsíčky a očistěte tak, aby zbyla jen dužina. Potom si můžete vychutnat skvělou kombinaci grapefruitu s pomerančem. 
  
Pokud jste pomelo ještě nevyzkoušeli, právě teď, na začátku prosince, je nejvyzrálejší. Proto si zkuste obohatit jídelníček o toto skvělé ovoce, jistě nebudete litovat.
přidejte na:
Jana Smidži

10. 12. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář