Potraviny proti chřipce a nachlazení


Přišla ta pravá zima. Venku zavládlo mrazivé počasí. Jsme nuceni často přecházet z přetopených místností ven a čelit změnám teplot. To jsou nejčastější příčiny nachlazení, chřipky a dalších viróz, kterým se během zimy nevyhne takřka nikdo z nás. Abychom nestrávili půlku zimy v posteli, musíme už při prvních příznacích těchto onemocnění začít s léčbou. Ale neznamená to hned sahat po medikamentech nebo drahých doplňcích stravy, v pohodě nám postačí obsah naší spíže nebo lednice. 

Důležité je také upravit stravu, která může usnadnit léčbu nebo dokonce onemocnění předejít. Takže určitě nebudeme konzumovat těžko stravitelné potraviny - tučné, smažené a podobně, které zažívání zbytečně zatěžují a tělo pak nemá dostatek sil bránit se virům, jež ho napadají. Místo toho si dejte raději lehčí jídla, dostatek zeleniny a ovoce a hlavně tekutiny. Ty doplňujte po celý den po malých dávkách. Při horečce pomáhají ochlazovat organismus a při pocení zase doplňují minerály, které byly vyplaveny potem. 


Co jíst při chřipce a nachlazení? 

Velice vhodné je zařadit do chřipkového jídelníčku nejrůznější polévky. Nejlépe různé masové a zeleninové vývary. Doplníme tím tekutiny, živiny a pokud je obohatíme třeba těstovinami, brambory nebo rýží, tak nás i dostatečně zasytí.


Med a zázvor 

Velmi účinným pomocníkem v boji proti nejrůznějším virózám je zázvor a med. Zázvor díky svému obsahu vitamínů a minerálů je důležitý v prevenci proti rýmě a chřipce a posiluje imunitní systém. Med už používali naši předkové nejenom k léčení chřipky, angíny, či zánětu průdušek, ale kromě jiného i při léčbě vleklých plicních chorob. 

Ovoce a zelenina 

Významnou část jídelníčku by měla tvořit zelenina a ovoce - především ty, co obsahují hodně vitamínu C. Patří k nim například zelí, brokolice, rakytník, listová zelenina, paprika, černý rybíz nebo šípky. Vitamín C, jak je známo, výrazně posiluje obranyschopnost organismu proti infekcím. Divíte se, proč jsem tady nevyjmenovala jako zdroj vitamínu C exotické ovoce? Dlouho jsme byli přesvědčováni, že díky vysokému obsahu vitamínu C je dobré toto tropické ovoce v zimě konzumovat ve zvýšené míře. Onemocnění, jako je například zánět nosohltanu, je projevem nadbytečného chladu v organismu. Právě toto ovoce, i když obsahuje vitamín C, naše tělo místo zahřátí opět ochlazuje. Pochází totiž z oblasti, kde panují vysoké teploty a jeho konzumací se lidský organismus ochlazuje. Daleko vhodnější je proto využít ovoce a zeleninu, která roste v našich klimatických podmínkách. Pokud se u vás objeví první známky chřipky nebo nachlazení, sáhněte po těch zdravých potravinách a třeba nebudete potřebovat ani lékaře.


přidejte na:
Jana Smidži

21. 01. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář