Připravte si domácí listové těsto

Ačkoliv se to tak vůbec nemusí jevit, je listové těsto pro všechny obrovskou kuchyňskou výzvou. Dokonce i samotní kuchaři si zachovávají při jeho přípravě posvátnou úctu.

Výroba listového těsta je náročná nejen na čas a práci, ale i na preciznost provedení. Člověk si tedy 2x rozmyslí, než se pustí do domácí výroby, neboť jej v obchodech seženete a máte to bez práce.


Jenže všechno, co je domácí, je lepší, poctivější a hlavně čerstvé. Listové těsto se dělá ze 2 těst, které se pak na sebe navrství. Existuje více variant, jak tento typ těsta připravit. My jsme zvolili tento recept, který s naší pomocí snadno zvládnete i vy.

Listové těsto

  • Hladká mouka - 600 g

  • Máslo - 500 g

  • Sůl

  • Vlažná voda - 250 ml


Nejprve si všechny suroviny rozdělíte na 2 části tak, abyste vytvořili 2 těsta, jenž budete překládat. Vytvoříte tím tzv. “lístky”, odtud název - listové těsto. Na první těsto budete potřebovat vlažnou vodu, sůl (½ lžičky) a hladkou mouku (500 g). Na druhé těsto použijte ten zbytek, tedy máslo a 100 g mouky.

Připravte si mísu a v ní pak zpracujte první těsto. Měli byste na něm pracovat rukama a tak dlouho, dokud nevytvoříte hladké těsto. Pak jej dejte do lednice minimálně na 3 hodiny. Nyní si připravte druhé těsto. Máslo by mělo mít pokojovou teplotu, aby se vám s ním lépe pracovalo.


Máslo smíchejte s moukou a tuto směs pak rovnoměrně rozetřete na pečící papír a opět dejte vychladit do lednice. Jakmile vám těsta ztuhnou, můžete si z prvního těsta vyválet obdélník a na jednu stranu prvního těsta nyní rozválejte to druhé. Poté vrstvu dvou těst přeložte tou zbývající částí prvního těsta.






Takto postupujte ještě 10x. Vždy jen rozválejte a přeložte. Pokojová teplota bude těsto zahřívat, takže bude mít tendenci se trochu povolovat. Proto jej po zpracování opět dejte na pár minut zchladit do lednice. Hotové těsto si pak dle potřeby rozkrájejte na takové rozměry či tvary, které potřebujete. Zabalte ho do fólie a můžete uložit do mrazáku, když jej nebudete chtít hned upéct.


přidejte na:

12. 10. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář