Přírodní antioxidanty, které očistí tělo a podpoří imunitu #2

V prvním díle našeho dvoudílného seriálu o přírodních antioxidantech jsme se seznámili s tradičními surovinami, které najdete běžně v obchodech a jsou vhodné pro konzumaci v období zimy. Mezi bohaté antioxidanty ale nepatří pouze špenát, fazole a kapusta, jedná se o celou řadu pozoruhodných a vynikajících potravin, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost.Přírodní antioxidanty, které očistí tělo a podpoří imunitu #2

KUSTOVNICE ČÍNSKÁ

Kustovnice čínská (goji) je rostlina jejíž plody se dají konzumovat v čerstvé nebo sušené podobě. O plodech kustovnice se často hovoří jako o superpotravině, protože obsahuje 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků a spoustu vitamínů. Najdeme v ní železo, měď a vitamíny skupiny B. Řada výzkumů tvrdí, že pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárního onemocnění a dopomáhá ke zvýšené hladině antioxidantů v krvi.

HOŘKÁ ČOKOLÁDA

Když chceme mluvit o čokoládě, která je bohatá z výživového hlediska, myslíme tím tu, která má vysoký podíl kakaa (nad 70 %). Taková čokoláda obsahuje mnoho minerálů a působí pro tělo jako částečný antioxidant. Přírodní antioxidanty, které očistí tělo a podpoří imunitu #2

Pravidelné užívání potravin s vysokým obsahem kakaa má za následek snížení krevního tlaku a riziko kardiovaskulárních chorob. V žádném případě by se ale čokoláda neměla stát hlavním zdrojem energie – sama o sobě je poměrně dost kalorická a tak je lepší ji konzumovat v menších dávkách (například 20 gramů/den).

ČERVENÉ ZELÍ

Zelí patří samo o sobě do třídy surovin, které jsou vynikající pro naše tělo. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, K a A, čímž se stará o naši imunitu a zároveň je i skvělým antioxidantem.

Stejně jako u kapusty, je lepší konzumovat černého zelí, protože obsahuje vyšší procento antokyanů, za které může přírodní červené barvivo (stejné látky například obsahují i jahody, maliny nebo borůvky). Antokyany mají schopnost redukovat v těle zánět, působí preventivně proti nemocem srdce a cév a snižují riziko vzniku některých druhů rakovin.

V chladném období nesmíme opomenout ani kysané zelí, které se kromě všeho výše zmíněného navíc stará o správnou funkci střevní mikroflóry a tím pádem o obranyschopnost těla.

 

přidejte na:
Šéfredaktor

21. 01. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář