Pstruh 3x jinak

Měli bychom se více zaměřit na svůj jídelníček a pochutnat si na nějaké rybě několikrát za týden. Rybí maso totiž není jen pochoutkou, ale také prospívá našemu zdraví. Když zařadíte do svého jídelníčku 3x týdně rybu, pomůže vás ochránit před infarktem či mrtvicí. Také působí jako prevence před vznikem rakoviny prostaty a pomáhá zmírnit i deprese. Ryby zpomalují i proces stárnutí. Jsou bohaté především na omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které zlepšují činnost srdce a pozitivně ovlivňují psychiku.

#damejidlo-siroky 

Pstruh se žampiony

Žampiony jsou nejoblíbenějším druhem hub, který v kuchyni využíváme pro přípravu těch nejrozmanitějších pokrmů. Můžeme je plnit, zapékat, dusit, vařit, smažit či nakládat. Jestli chcete, aby si zachovaly svou barvu, můžete je zakápnout malým množstvím citronové šťávy.

Rostou ve vysokých trávách, na zahradách či okrajích hájů a jsou pro ně typické hladké klobouky, které mají bílou či hnědou barvu.  V kuchyni z nich připravujeme polévky, omáčky, krémy, přidávají se i do pomazánek, salátů, palačinek nebo těstovin. Můžete je servírovat i jako samostatný pokrm - třeba pečené žampiony na víně. Nebo je můžete použít i jako přílohu k rybě, tak jako v našem receptu. 

Pstruh na mandlích


Mandle se v kuchyni používají celé i ve strouhané a drcené formě. Jestli chcete v kuchyni použít neloupané mandle, měli byste je nejprve blanšírovat neboli spařit horkou vodou. Nechte je pak několik minut odpočinout, abyste z nich mohli snadněji sundat slupku. Mandle jsou využívány především při přípravě dortů, zákusků, koláčů, vánoček, mazanců, ale přidávají se i do omáček, k masu, do pomazánek či koktejlů. Slané mandle se podávají k vínu.



Rillettes z lososového pstruha s créme fraiche

Pstruh je jednou z nejchutnějších českých ryb, kterou není problém sehnat. Řadíme ji do skupiny ryb lososovitých a existuje více druhů. U nás žijí nejčastěji pstruzi potoční a duhoví. Pstruh má delikátní chuť, takže jej nemusíte příliš složitě připravovat. Nepotřebuje ani výraznější koření. Můžete jej připravit na grilu, na másle, v alobalu, ale také jej můžete nakládat, udit či filetovat. Hodí se k němu jemné bylinky, kmín, slanina, citron, máslo, lišky, mandle i bílé víno.

Při výběru si dávejte pozor, aby měl pstruh oči jasné, nezakalené a s průhlednou rohovkou. Také jeho povrch nesmí být matný a pokud vytvoříte prstem důlek, kůže se nesmí porušit a ihned by se měla vyrovnat. Žábry by měly být červeno-růžové barvy, neměly by být slepené či zahleněné a celkově by žádná ryba neměla zapáchat.


#chefparade-siroky 
přidejte na:

14. 03. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář