Pusťte děti do kuchyně!

Děti jsou nevinné, spontánní a otevřené. Vždy vám řeknou, co si myslí a co jim chutná. A moc rády se podílejí na přípravě a zapojují se do celého procesu vaření, od výběru surovin po vlastní přípravu jídla. K té ale přistupují úplně jinak než my – je to pro ně hra a velké dobrodružství. A co vy, nemáte v sobě naopak velké dítě, které se chce bavit a užívat si?

61644_mediumPro Shahafa Shabtaye, autora asijské kuchařky Osm chutí Asie, kterou připravil nejen pro hosty své pražské restaurace SaSaZu, ale pro všechny Čechy, kteří mají rádi asijská jídla a chtějí si je připravovat sami, je vaření s dětmi velkou inspirací. „Moc rád vařím se svou dcerou. Byla mi velkou inspirací, když jsem vybíral jídla pro restauraci, díky ní mě napadlo začít vyrábět vlastní žvýkačky nebo připravovat kokosové tiramisu. A rád zvu do kuchyně i děti našich hostů – pokaždé, když jim dovolím, aby si samy vybraly, co chtějí ochutnat, a potom jim z toho vařím, je to pro mě velké dobrodružství.“

Shahaf ale vaří nejen pro děti svých hostů v restauraci, ale i se svou dcerou doma. Proto dobře ví, co funguje a čeho se naopak vyvarovat. Chcete to zkusit také? Zde jsou jeho nejdůležitější rady:

1. Vařte jednoduše!

„Děti obvykle nemají rády moc složitá jídla – u nich uspějete spíše s něčím jednoduchým. Zavděčit se dětem je ale podle mého názoru vždy složitější než potěšit dospělého. Musíte se proto mnohem víc snažit,“ směje se.
Ale jak uvařit něco jednoduchého, ale přitom děti zaujmout? Právě na to je ideální asijská kuchyně. Jednoduchost je jí vlastní, při přípravě asijských jídel nepotřebujete složitě vážit suroviny ani dodržovat striktní postupy. Netradiční suroviny a chuťové kombinace se ale postarají o velký efekt.

61648_medium2. Překvapte je a bavte se.

„Sám vím, že moje dcera nejvíce ocení, když si může hrát na dospělého a potom mi ukazovat, co a jak se správně dělá,“ radí dále Shahaf. Umožněte jim stát se na chvíli šéfkuchařem, vybírat suroviny, udílet pokyny, rozhodovat, co a jak připravit. Je spousta jídel, u kterých můžete popustit uzdu fantazii a nestresovat se, jestli postupujete správně. Využijte toho!

3. Podřiďte se tomu, co chutná vašim dětem. Alespoň občas...

My dospělí víme nejlíp, jak by se naše děti měly stravovat a co je pro ně nejlepší. Čokoláda k snídani, kobliha k obědu? Proboha, kdo to kdy viděl! Někdy ale stojí za to zapřemýšlet, jestli byste svému dítěti nemohli vyjít vstříc. Banán k večeři? A proč ne?

Lassí

Lassí je jedním z nejoblíbenějších nápojů mé dcery Romi. Má žena nám ho oběma připravuje vždy, když nemůžeme spát. A ono to funguje!

banány – 2 ks
nízkotučný vanilkový jogurt – 50 g
med – 1 vrchovatá lžíce
mletý kardamom – 1/2 lžičky
mandlový sirup – 10 ml
mléko – 50 ml

Dejte banány, jogurt, med, kardamom, mandlový sirup a mléko do mixéru. Vše rozmixujte a podávejte.

přidejte na:
Smart Press

07. 11. 2012

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář