Quinoa - často opomíjená potravina


Quinoa - Merlík čilský


Tato dosud u nás méně známá rostlina pochází z Jižní Ameriky. Její semena se používají jako obilnina. Existuje ve třech druzích. Bílá quinoa je nejběžnejší s jemně máslovou chutí. Podobou připomíná bílou rýži, ale je mnohem zdravější. Červená quinoa má oříškovou příchuť a je křupavější. Černá quinoa  je chuťově nejvýraznější a také nejkřupavější. U nás se jí dostává stále více pozornosti. Tato nenápadná obilovina je výživovou bombou s vysokou nutriční hodnotou. Možná si myslíte, že je to jen zrní, ale vskutku je fantastická. Stačí jí jen ochutnat a uvidíte, že si vás získá.


Vliv quinoy na zdraví


Vysoký obsah hořčíku a vitamínu B2 je prospěšný pro lidi, kteří trpí migrénami. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá při snižování krevního tlaku, kardiovaskulárních onemocněních a při diabetu. Předchází rakovině tlustého střeva, zvyšuje pohyblivost střev a tím zrychluje i spalování tuků. Vláknina je také nerozpustná a tím pomáhá vytlačovat toxiny z těla a předchází vzniku žlučových kamenů. Stejně jako zelenina, je zdrojem vitamínu E, který je také antioxidantem. Posiluje činnost nervové soustavy a snižuje riziko rakoviny.


Proč jí zařadit do jídelníčku?


Má vysoký obsah minerálů jako je železo, hořčík, vápník, zinek, draslík a obsahuje velký počet bílkovin včetně lysinu, který se vyskytuje hlavně v mase. Je bohatým zdrojem vlákniny a díky tomu je lehce stravitelná. Obsahuje také řadu vitamínů. Je vhodná pro redukční a diabetickou dietu, díky nulové hodnotě lepku. Můžou ji tudíž konzumovat lidé s nemocí zvanou celiakie. Vaří se podobně jako rýže (1 šálek quinoy a 2 šálky vody, cca 15 - 20 minut. Při vaření nabývá na objemu a proto při odměřování porcí to mějte na paměti. Má jemnou strukturu a lahodnou chuť, není nadýmavá a je lehce stravitelná. Má všestranné využití. Můžete si ji připravit nasladko i naslano. Hodí se do zeleninových i ovocných salátů, dezertů, jako zahuštění do polévek, na přípravu sladké kaše nebo nákypu a nebo se dá také zapéct se zeleninou nebo masem. Můžete ji zkombinovat se sušeným ovocem, medem, skořicí nebo oříšky a připravit si tak zdravou a sladkou svačinku pro děti. V prodeji jsou také vločky quinoa, které zalijete mlékem nebo je smícháte s jogurtem a máte vydatnou energetickou snídani. Semena si můžete rozdrtit v kamenném hmoždíři a ve spojení s klasickou moukou se pustit do pečení chleba nebo sušenek. 


Quinoa je ideální potravinou pro vegetariány a vegany, ale zařadit si ji do jídelníčku může opravdu každý. Zkuste připravit nějaký zajímavý recept za pomoci quinoy a podělte se s námi o vaše zkušenosti.


přidejte na:

21. 08. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář