Quinoa

Quinoa není ani obilí, ani rýže. Je to obilovina, která neobsahuje lepek a pochází z Jižní Ameriky (oblast kolem Peru), kde ji hojně využívali Inkové.

#tchibo-siroky

Její zrna jsou podobná pohance a dají se použít celá nebo se rozemelou jako mouka. Je to výživná, lehce stravitelná a ideální potravina. Glykemický index má nízký, tudíž je skvělým pomocníkem při hubnutí. Objevila se v jídelníčku Inků už před 6 000 lety. Získala označení jako “matka všech obilovin” nebo také “dar od bohů”. V moderním světě se řadí mezi superpotraviny.

Quinoa je plnohodnotné bílkovinné jídlo, které obsahuje spoustu výživných látek. Je bohatá na esenciální aminokyseliny a obsahuje spoustu vitamínů. Může posloužit jako plnohodnotná alternativa místo masa. Obsahuje vlákninu, díky které je lehce stravitelná a pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi.

Quinoa dále obsahuje železo, vitamín B a E, hořčík, zinek, mangan a vápník. Obsah sodíku je u quinoi nižší. Quinoa bojuje s chudokrevností a pomáhá zmírnit migrénu. Díky hořčíku a zinku je důležitá pro funkci svalů a také podporuje funkci pohlavních orgánů. Kvůli vitamínu E působí jako antioxidant, takže zabraňuje vzniku volných radikálů.

Kde ji můžeme sehnat?

Dá se sehnat ve čtyřech formách - mouka, vločky, semena nebo nápoj. Výrobky najdete v každém větším supermarketu nebo v drogerii či v obchodě se zdravou výživou. Cena je poněkud vyšší. Pokud si budete chtít koupit balení, které obsahuje 250 g a jedná se o biokvalitu, tak se cena pohybuje okolo čtyřiceti až šedesáti korun. Quinoová mouka je ještě dražší a spíše se používá jako příměs s ostatními moukami. Rostlinné rýžové mléko s quinoou (1 l) vás vyjde asi na 70 Kč.

Quinoa v kuchyni

Příprava je snadná. Semena stačí propláchnout a povařit na 15 - 20 minut ve vodě s mořskou solí. Na 1 díl semen byste měli dát 2 díly vody. Po uvaření nechte ještě dojít pod pokličkou, abyste dosáhly měkkosti “al dente”. Některým se zdá quinoa moc hořká. V tom případě se doporučuje namočit semena přes noc do vody. Quinoa se používá podobně jako rýže nebo kuskus. 


Připravíte z ní různé kaše, nákypy a přidává se i do zeleninových či luštěninových salátů. Z quinoi připravíte i rizoto a můžete ji zavařit také do polévek. Můžete ji použít jako přílohu k masům, omáčkám a zeleninovým pokrmům. 

#decodoma-nerez-nadobi-siroky 


přidejte na:
Šéfredaktor

07. 02. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Odporucam primiesat do ryze...krasne obohati ryzu a je hlavne lahsie stravitelna...mozte varit spolu s ryzou ..velmi dobry je aj amarant ci proso..

Ejha 16. 02. 2018, 01:01